x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

10 Feb 2009   •   00:00

10 februarie 2009



ŞOMAJ
Nissan va disponibiliza 20.000 de oameni până în martie 2010 pe fondul pierderilor înregistrate din cauza crizei economice mondiale. Deşi a redus producţia în 2008-2009 cu aproape 20%, Nissan nu reuşeşte să facă faţă contextului economic nefavorabil. Din acest motiv a hotărât concedierea a 8,5% din totalul angajaţilor, aproximativ 20.000 de oameni. În acest moment, compania estimează pierderi pentru anul fiscal 2008-2009 de aproape 2 miliarde de dolari, deşi cu trei luni în urmă estimaseră un profit de 3 miliarde de dolari. Acestea sunt primele pierderi ale Nissan. (D.G.)

FMI
Fondul Monetar Internaţional ar putea rămâne peste şase luni fără resursele necesare susţinerii statelor cu probleme, a avertizat Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI. Oficialul a spus că FMI are nevoie urgentă de infuzie de capital. Instituţia încearcă să convingă statele cu surplusuri mari de cont curent şi rezerve valutare solide să doneze fondurile de care FMI are nevoie pentru a susţine economiile cu probleme. Japonia s-a oferit deja să contribuie cu un plus de 100 de miliarde de dolari la bugetul instituţiei. FMI a împrumutat, până în prezent, 48 de miliarde de dolari statelor cu probleme.

BUGET DE CRIZĂ
Bugetul trimis în Parlament este unul potrivit acestei perioade, nu unul de criză, a declarat Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea. Guvernul vrea să limiteze scăderea creşterii economice, să protejeze interesele economice ale populaţiei şi nu doreşte ca prin măsurile pe care le ia în această perioadă să afecteze calendarul de aderare a României la zona euro, a mai spus Pogea. El a adăugat că  până la sfârşitul lui martie, Ministerul Finanţelor va achita toate facturile către sectorul privat, iar între 26 ianuarie şi 5 februarie Guvernul a plătit 1,2 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: economic