x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

09 Ian 2009   •   00:00

9 ianuarie 2009



IMOBILIAR
Vânătoare de proprietăţi ieftine, preluate de la proprietarii care nu mai au lichidităţi şi au devenit insolvenţi va fi caracteristica pieţei imobiliare din acest an. "La capitolul tranzacţii majore, în care vor fi implicaţi clienţi corporate. 2009 va fi marcat de achiziţii-surpriză care au ca obiect preluări de active neperformante şi de portofolii întregi, dat fiind contextul economic în care a început noul an", susţin consultanţii EuroMetropola. Acei clienţi care dispun de lichidităţi vor căuta oportunităţi pe toate segmentele pieţei, incluzând terenuri, apartamente, case sau spaţii comerciale ai căror proprietari au devenit insolvenţi.  (Daniela Ivan)

ŞOMAJ-RECORD
Numărul de şomeri din Spania a depăşit în luna decembrie pragul de 3 milioane de persoane, pentru prima dată în ultimii 12 ani, a anunţat Ministerul Muncii. Numărul şomerilor a crescut cu 139.694 de persoane în decembrie, respectiv cu 4,6%, în raport cu noiembrie, ajungând la 3,12 milioane de persoane, cel mai ridicat nivel din 1996. Anul trecut s-au înregistrat cu 999.416 mai mulţi şomeri faţă de nivelul din 2007, reprezentând o creştere de 47%. Spania se confruntă cu o încetinire severă a economiei şi se află în pragul recesiunii. Sectorul construcţiilor, după ani de dezvoltare puternică, înregistrează un declin acut.

PENSII PRIVATE
Cele 14 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) de pe piaţa românească au obţinut în 2008 un randament mediu ponderat de 6,96%, superior nivelului inflaţiei din aceeaşi perioadă, estimată la 4%-4,5%, potrivit calculelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Raportul arată un randament mediu real de circa 2,4%-2,8%. Performanţa investiţională a fondurilor a fost măsurată în perioada 20 mai-31 decembrie 2008, adică între momentul colectării primelor contribuţii şi ultima zi a anului trecut. Randamentul obţinut în această perioadă ar reprezenta 11,29%, adică un randament real anual de 4%.

PICĂ BURSA

Indicele general al Bursei a atins ieri cel mai redus nivel din ultimii patru ani şi opt luni, după ce a scăzut cu 0,98%, într-o piaţă cu o lichiditate de 22,3 milioane lei, susţinută în proporţie de 53% de tranzacţii cu obligaţiuni. O valoare mai redusă a indicelui BET-C nu a mai fost înregistrată de la 5 mai 2004. Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide 10 acţiuni au fost realizate la preţuri în medie cu 1,62% mai mici faţă de referinţă, iar cotaţiile celor cinci SIF-uri au scăzut cu 1,1%. Astfel, indicele extins al Bursei, care analizează evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv SIF-urile, a încheiat ziua cu 1,41% sub nivelul de miercuri.

×
Subiecte în articol: economic