x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

19 Ian 2009   •   00:00

19 ianuarie 2009



RBS, DEPENDENTĂ DE STAT
Deţinerea statului în Royal Bank of Scotland ar putea urca la 70%, după ce trezoreria britanică va revizui condiţiile planului de salvare a băncilor. Guvernul britanic propune refinanţarea acţiunilor preferenţiale ce au fost folosite pentru salvarea Royal Bank of Scotland (RBS) şi HBOS. Astfel, statul britanic va deţine la Royal Bank of Scotland circa 70% din ca­pital, faţă de 57,9% acum, informează Times Online. Banca a fost naţionalizată în 2008 de Guvern, în schimbul unui ajutor financiar de 20 miliarde de lire sterli­ne. RBS activează şi în România din 15 oc­tom­brie 2008, după ce ABN Amro a fost preluată de banca engleză. (D. Ivan)

BANI PENTRU AUTOSTRĂZI
Compania Naţională de Autostrăzi şi Dru­muri Naţionale (CNADNR) are ne­vo­ie de patru miliarde de euro pentru au­tostrăzi şi drumuri naţionale, în 2009. Suma este necesară doar pentru conti­nua­rea lucrărilor începute. Dacă aceşti bani ar exista, ar fi direcţionaţi către con­tinua­rea lucrărilor la autostră­zile de pe Corido­rul 4 Nă­dlac-Arad-Ti­mi­şoara-Lu­goj-Si­biu şi Cernavodă-Constan­ţa. De ase­menea, este ne­cesară fi­na­li­za­rea drumu­rilor naţionale care fac parte din etapele 4, 5 şi 6 din programul de rea­bilitare. Anul trecut, compania a cheltuit 2,1 mili­arde de lei pentru autostrăzi, aproa­pe ju­mătate din bugetul de 5,8 mi­liarde de lei.

CHELSEA, DE VÂNZARE

Roman Abramovici vrea să vândă echi­pa de fotbal Chelsea Londra unor afa­cerişti din Orientul Mijlociu. Re­pre­zentanţii săi au călătorit în Arabia Saudită şi Dubai pentru a intermedia vân­za­rea, potrivit unei surse citate de The Ti­mes. Însă purtătorii de cuvânt ai clubului au caracterizat informaţia drept
"un nonsens total". Oligarhul rus a pre­luat clubul în 2003 pentru 60 de mili­oane de lire sterline şi a investit alte 500 de milioane de lire. Banca rusă de stat VEB a acordat grupului siderurgic Evraz, deţinut de Abra­movici, un împrumut de 1,8 mili­ar­de de dolari în noiembrie. (Daniel Ionaşcu)

SPRIJIN PENTRU VIN
Producătorii care vor să beneficieze de sprijin financiar pentru asigurarea re­coltei de struguri pentru vin pot de­pu­ne cereri la APIA până la data de 31 ia­nuarie 2009. Condiţia este ca aceştia să exploateze o suprafaţă cultivată cu soiuri de viţă-de-vie pentru vin de minimum 0,1 hectare şi să dovedească înscrierea în Registrul Plantaţiilor Viticole. Produ­că­torii trebuie să încheie o poliţă de asigurare a recoltei în care să fie menţionate cantitatea de struguri asigurată, su­pra­faţa aferentă, localizarea acesteia şi va­loa­rea primei de asigurare. Valoarea sprijinului financiar poate reprezenta 80% din costul primelor de asigurare. (D. Ivan)

×
Subiecte în articol: economic