x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

26 Ian 2009   •   00:00

26 ianuarie 1989



BĂNCI DOPATE
"Numeroase" bănci au fost salvate de criza financiară datorită banilor pro­ve­niţi din traficul de stupefiante, a de­cla­rat Antonio Maria Costa, directorul Oficiul Naţiunilor Unite pentru combate­rea drogurilor şi crimei (ONUDC), po­trivit AFP. Instituţia dispune de elemente conform cărora "creditele interbancare au fost finanţate datorită unor fonduri provenite din traficul de droguri şi alte activităţi ilegale". Lipsa de lichiditate din 2008 a fost acoperită de capitalul prove­nit din traficul de stupefiante. "Banii pro­ve­nind din traficul de stupefiante este singurul capital de investiţii disponibil" când statele nu deblochează fonduri. (E.S)

FMI
Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu presează România să ceară un sprijin financiar. Delegaţia oficialilor de la FMI, ce va fi prezentă la noi în ţară în perioada 27 ianuarie – 4 februarie, oferă oportunitatea unui schimb de opinii pri­vind strategiile noului Guvern. Aceasta este o vizită obişnuită, având ca scop eva­luarea situaţiei macroeconomice generale şi a perspectivelor economice, însă pe agenda discuţiilor nu se află şi acordarea unui sprijin financiar. Orice decizie pri­vind solicitarea unui program de sus­ţi­nere financiară revine Guvernului. Membrii delegaţiei FMI se vor întâlni şi cu reprezentanţi ai sectorului privat. (E.S)

PIAŢA AUTO SCADE
Vânzările auto la nivel mondial ar putea avea nevoie de mai mult de şapte ani pentru a reveni la nivelul de 69 de mili­oa­ne de unităţi înregistrat în 2007, a spus Carlos Ghosn, directorul general al Nis­san, citat de Reuters. Recesiunea din in­dustria auto a fost agravată de criza cre­ditelor şi volatilitatea cursului de schimb, a adăugat Ghosn. În plus, potrivit esti­mă­rilor, vânzările de autoturisme vor continua să scadă şi anul acesta, ajun­gând de la 63 milioane de unităţi în 2008 la 55 milioane de unităţi în 2009. "În 2009 putem ajunge la 55 milioane de unităţi. Trendul din ultimele săptămâni indică 55 de milioane de unităţi", a spus el. (E.S)

SCHIMBĂRI INTEL
Preşedintele Intel, Craig Barrett (70 de ani), se va retrage din funcţie în luna mai, a anunţat compania. În locul său va fi numită Jane Shaw, pe o poziţie fără funcţii executive. Profitul net al Intel a scăzut cu 90% în ultimul trimestru al anului trecut iar la nivelul întregului an, profitul a scăzut cu 24% în comparaţie cu 2007, la 5,3 miliarde de dolari. Totodată, corporaţia a anunţat că va închide patru fabrici şi va concedia 6.000 de angajaţi. Prin fondul de investiţii Intel Capital, corporaţia este prezentă şi în România, deţinând 10% din acţiunile Siveco, două fabrici în SUA şi câte una în Malaiezia şi Filipine. (Alexandru Rădescu)

×
Subiecte în articol: economic