x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Ian 2009   •   00:00

27 ianuarie 2009



CONCEDIERI
Alţi 300 de gorjeni vor fi disponibilizaţi în luna februarie. Anunţul a fost făcut de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, după ce mai multe societăţi din zonă au înaintat notificările. Hidroconstrucţia va trimite acasă peste 250 de persoane, în timp ce Uzina Mecanică Sadu a anunţat disponibilizarea a 50 de muncitori. Fără locuri de muncă vor rămâne şi 25 de angajaţi de la Remont. Majoritatea firmelor şi-au motivat programul de restructurare prin lipsa comenzilor. Luna trecută, peste 150 de persoane au rămas fără un loc de muncă, mulţi dintre cei intraţi în şomaj fiind de la societăţile Concefa, Electrica şi Remat. (G. Mladin)

RECESIUNE
Home Depot, unul dintre cei mai importanţi retaileri de bricolaj din lume, a anunţat că va concedia 7.000 de persoane, aproximativ 2% din totalul angajaţilor, întrucât închide reţeaua de magazine Expo şi reduce personalul la nivel central. Totodată, compania americană a precizat că îngheaţă salariile conducerii pentru a reduce cheltuielile. Costurile programului de restructurare ar urma să se ridice la 532 de milioane de dolari, potrivit estimărilor Home Depot. Retailerul american se aşteaptă la o scădere a vânzărilor de 8% şi un profit pe acţiune cu 24% mai mic în anul fiscal ce se va încheia în luna martie.

PENSIILE, ÎN PICAJ
Activele fondurilor de pensii pe cele mai mari 11 pieţe ale lumii au scăzut cu 5.000 de miliarde de dolari anul trecut, la 20.000 de miliarde de dolari, afectate de volatilitatea pieţelor financiare, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă Watson Wyatt. Activele totale controlate de fondurile de pensii din 11 mari economii (printre care SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie şi Olanda) au coborât cu 20% în 2008, de la 25.000 de miliarde de dolari. Astfel, activele au revenit sub nivelurile din 2005, afectate atât de criza financiară, cât şi de randamentele investiţionale mai scăzute ale obligaţiunilor guvernamentale.

ACHIZIŢII
Grupul american Pfizer va prelua compania farmaceutică Wyeth pentru 50,19 dolari pe acţiune, tranzacţie evaluată la 68 miliarde de dolari. Preţul de 50,19 dolari pe acţiune depăşeşte cu circa 15% cotaţia titlurilor Wyeth de la finele săptămânii trecute, de 43,47 dolari pe unitate. Tranzacţia, aprobată de acţionarii ambelor firme, nu se va derula integral în numerar, investitorii companiei preluate urmând să primească 33 de dolari şi 0,985 acţiuni Pfizer pentru fiecare titlu Wyeth. Achiziţia va fi finanţată, parţial, printr-un credit sindicalizat de 22,5 miliarde de dolari acordat de un consorţiu de bănci.

×
Subiecte în articol: economic dolari