x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

09 Feb 2009   •   00:00

9 februarie 2009



ŞOMERI
Constructorul american de automobile General Motors (GM) disponibilizează 5.000 de angajaţi pentru a reduce costurile. Măsura a fost luată în urma scă­de­rii cu 50% a vânzărilor şi trebuie să de­monstreze au­to­ri­tă­ţilor americane că GM este o companie viabilă pentru a putea păstra ajutorul financiar de 13,4 miliarde de dolari pri­mit în decembrie anul trecut. Autorităţile americane vor decide la 31 martie dacă producătorul auto poate păstra ajutorul finan­ciar. Banii l-au ajutat pe produ­că­to­rul american să evite
colapsul cauzat de reducerea drastică a vânzărilor. Anul trecut, constructorul auto a concediat 5.000 de angajaţi. (E.S)

BANI
Comisia Europeană ar putea să aloce fon­duri în valoare de circa 2,5 miliarde de euro pentru sectorul feroviar, însă banii vor putea fi folosiţi doar dacă vor fi demarate proiecte viabile pe această zonă. "România riscă să nu primească finanţarea europeană în sectorul feroviar până nu demarează proiecte pentru in­fras­tructura feroviară", a declarat Ştefan Ro­şeanu, secretarul general al Asociaţiei Industriei Feroviare din România (AIF). Pentru calea ferată din România există o cofinanţare de până la 85% de la UE şi res­tul de 15% bani de la bugetul de stat. Fondurile europene alocate sunt în valoare de 2,5 mili­ar­de de euro. (E.S.)

DACIA
Dacia reia azi producţia, după ce, timp de două săptămâni, activitatea a fost sus­pendată. Măsura a fost luată din cau­za scăderii drastice a cererii atât pe piaţa in­ternă, cât şi la nivel mondial. Construc­to­rul auto va avea o cadenţă de producţie de 1.085 de unităţi pe zi, cu 20% mai pu­ţi­ne faţă de cele 1.360 de unităţi înregistra­te zilnic anul trecut. Muncitorii care au fost în şomaj tehnic până azi sunt plătiţi cu 85% din salariul individual brut, aşa cum prevede contractul colectiv de mun­că pe 2008. Producţia Dacia a mai fost oprită - în total timp de aproape o lună – mai multe zile din octombrie, no­iem­brie, decembrie şi ianuarie 2009. (E.S.)

SFÂRŞITUL CRIZEI

Preşedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, aprecia­ză că, în 2009, criza economică şi financiară va fi acută, urmând ca în 2010 să se atenueze, potrivit unui comunicat al PC. Voiculescu a invocat drept argument o analiză proprie, precum şi "marea fi­nan­ţă mondială care este deja organizată pentru a pune punct crizei". Liderul conservator a făcut aceste consideraţii cu pri­le­jul unei reuniuni care a avut loc în acest week-end la Braşov, la care au fost pre­zenţi prefectul judeţului Braşov, Emil Niţă, ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Constantin Niţă, şi reprezentanţi ai comunităţii de afaceri locale.

×
Subiecte în articol: economic