x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

09 Apr 2009   •   00:00

9 aprilie 2009



TRADIŢIE
Un număr de 20 de produse tradiţionale din judeţul Arad vor fi atestate şi protejate la nivel european ca denumire de origine. Produsele constau în mai multe sortimente de pâine, salam, ciocolată, varză şi vinuri. Dintre acestea amintim: pita pe vatră de Pecica, salamul de Nădlac, tocăniţa tradiţională de Nădlac, ciocolata de Vinga, varza de Socodor, ţuica de Chisindia, Mustoasa de Măderat, ceapa de Vinga etc. "În România nu există nici un produs protejat la nivel european. Suntem în faza de atestare cu salamul de Sibiu, cârnaţii de Pleşcoi şi cu virşli", a spus Lucia Romanescu, directorul Oficiului Produselor Tradiţionale. (E.S)

PENALITĂŢI
România riscă aplicarea unei penalizări de circa 70 milioane de euro pentru nerespecatarea termenelor de acordare a subvenţiilor UE pe 2007 în agricultură, a declarat Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii. Fosta conducere a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ar trebui trasă la răspundere, prin returnarea salariilor, a adăugat el. "Eu am dat tema asta în lucru, o să vedem şi dacă e posibil", a declarat Sârbu. Noul director al APIA, Daniel Constantin, a anunţat că plata subvenţiilor europene aferente anului 2008 a început din 25 martie, până acum fiind achitate aproape 64 milioane de euro.

ARCELORMITTAL
ArcelorMittal i-a anunţat miercuri pe reprezentanţii salariaţilor că va reduce din aprilie producţia din Europa cu peste 50%. "Din cauza crizei, ArcelorMittal va reduce costurile şi va concentra producţia în anumite uzine. Topitoriile şi oţelăriile din Liege (Belgia) şi Florange (Franţa) vor fi închise total", a precizat Jacques Laplanche, delegat al sindicatului francez CGT, citat de AFP. Compania şi-a redus deja producţia cu 45% în al doilea trimestru din 2008, peste reducerea de 35% estimată în toamnă. În România, ArcelorMittal controlează combinatele de la Hunedoara şi Galaţi, precum şi producătorii de ţevi din Roman şi Iaşi.

CONCURENŢĂ

Potrivit statisticilor site-ului de recrutare Myjob, ofertele de locuri de muncă au înregistrat un număr-record de aplicanţi în februarie-martie 2009: peste 700 de candidaţi, chiar 1.350 pentru un loc de muncă. "Perioada de criză economică se traduce într-o scădere a numărului de oferte de locuri de muncă şi, implicit, o creştere a concurenţei. Generaţia dublă de absolvenţi în sistem Bologna, precum şi românii întorşi din străinătate duc la saturarea pieţii şi fac cu atât mai dificilă angajarea", declară reprezentanţii Myjob. Din această lună, site-ul oferă noile servicii, "Top CV" şi "Myjob Curier".

ŞOMAJ LA SLATINA
Peste 600 de angajaţi de la Alro Slatina vor rămâne fără locuri de muncă. Acţionarul majoritar al uzinei a anunţat ieri, într-o întâlnire cu sindicaliştii, că se modifică organigrama, decizie în urma căreia ar trebui să fie disponibilizaţi 600 de salariaţi până în septembrie. Conform noii organigrame, până la 30 septembrie va trebui să se externalizeze serviciul de pază, unde sunt angajate 120 de persoane, serviciul administrativ, care are în prezent 40 de angajaţi, şi cantina, cu 50 de angajaţi, restul de aproximativ 400 de salariaţi urmând să fie disponibilizaţi prin concedieri colective.

LIBER ÎN DANEMARCA
Danemarca ridică restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. Începând cu 1 mai, românii şi bulgarii vor putea lucra în Danemarca, fără a deţine permis de muncă, în condiţii egale cu cetăţenii danezi şi cu cetăţenii UE, informează ANOFM. Companiile străine care detaşează forţă de muncă în Danemarca în vederea prestării de servicii sunt obligate să se înregistreze şi să transmită informaţii atât despre firmă, cât şi despre fiecare serviciu prestat în Danemarca, la Registrul pentru Furnizorii Străini de Servicii danez, înainte de a începe activitatea pe teritoriul acestei ţări.

PROTEST ÎN JUSTIŢIE
Angajaţii din justiţie ies în stradă să-şi ceară drepturile restante. FNS Projust, afiliată la CNS "Cartel Alfa" organizează o acţiune de protest luni, 13 aprilie, între orele 10:00-13:00. Sindicaliştii vor picheta Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC), acuzând nerespectarea dispoziţiilor OUG 75/2008, privind eşalonarea drepturilor salariale restante ale personalului din justiţie. "Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că, dacă prima tranşă a fost achitată, în luna septembrie 2008, cea de-a doua, care trebuia să vină la 10 martie 2009, nu a mai fost achitată", arată aceştia.

TURISM
Ministerul Turismului va aloca aproape 227 de milioane de lei pentru finanţarea a 46 de proiecte de investiţii în domeniu, a decis ieri Guvernul. Vor fi daţi bani pentru programul "Schi în România", dezvoltarea turismului pe Litoral şi în Delta Dunării - de exemplu înfiinţarea unor miniporturi în localităţile Sfântu Gheorghe şi Murighiol -, construirea unor baze Salvamont şi refugii montane, amenajarea de parcuri şi complexuri balneare. Printre aceste proiecte a fost introdus şi cel care vizează construcţia, într-un interval de patru ani, a celei mai mari de staţiuni de schi din sud-estul Europei, la Petroşani, în Parâng.


×
Subiecte în articol: economic