x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

11 Apr 2009   •   00:00

11 aprilie 2009



DATORII
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România are de plătit către mai multe firme de construcţii suma de 296,4 milioane de lei. Suma reprezintă restanţele pentru lucrările recepţionate anul trecut, având scadenţa de plată în aprilie-iulie. "Valoarea lucrărilor executate şi recepţionate de CNADNR până la sfârşitul anului 2008, dar nedecontate în anul 2008, a fost de 1.890,12 milioane de lei. În primul trimestru din 2009 a fost achitată suma de 1.593,73 milioane de lei", potrivit Ministerului Transporturilor. Compania achită doar facturile antreprenorilor generali, neavând nici o obligaţie faţă de terţi. (E.S.)

EXPLICAŢII
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a spus că este nevoit să cumpere un autoturism în valoare de circa 35.000 de euro, deoarece actuala maşină de serviciu, un Audi A6, îi pune viaţa în pericol. "La întoarcerea dintr-o vizită în judeţul Giurgiu, autoturismul cu care circulam a rămas fără frâne, punându-mi astfel viaţa în pericol", a spus Udrea. Aceasta a povestit cum în urmă cu o lună a rămas în pană pe Autostrada Soarelui, în drum spre Litoral, însă din fericire pentru ea a fost "recuperată" de George Copos, care era în trecere spre Litoral. Blonda de la Turism a spus că ar folosi maşinile personale, însă nu are voie, potrivit legii. (E.S.)

ANL
Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a redus în medie cu 20% preţurile de construire la 134 de apartamente din staţiunea Eforie Sud. Noile preţuri ale apartamentelor ce  pot fi cumpărate prin credit ipotecar variază între 33.879 euro- 88.814 euro, în funcţie de suprafaţă şi poziţionarea pe etaje. Din cele 134 de apartamente, 32 sunt cu o cameră, 61 cu două camere, 38 apartamente cu trei camere şi trei apartamente sunt de tip duplex cu trei camere. Anul acesta ar putea fi livrate circa 6.000 de apartamente, iar anul viitor 10.000.  În perioada 2001-2008 au fost construite prin ANL cu bani de la bugetul de stat 22.500 de locuinţe. (E.S.)

Berceanu caută fonduri
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, vrea să obţină o sumă de 500 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, pentru dezvoltarea unor lucrări mari de infrastructură. El a precizat că este vorba despre Autostrada Bucureşti-Ploieşti, de centura Bucureştiului şi de centura Vest Ploieşti, iar sumele destinate acestor lucrări ar putea fi rectificate în bugetul ministerului şi utilizate la alte proiecte. "Putem accesa fonduri externe din sursele cunoscute, de la băncile BEI, BERD, de la Banca Mondială, sunt fondurile europene, avem încă în derulare nişte programe ISPA, acum începem să derulăm programe pe fondurile europene, nerambursabile. În aceste patru luni, noi am încercat să punem la punct o serie întreagă de lucruri care creau foarte mari piedici în relaţia noastră cu UE", a spus Berceanu.


×
Subiecte în articol: economic