x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

14 Apr 2009   •   00:00

14 aprilie 2009



AJUTOARE
Companiile feroviare ar putea fi scutite de acciza pe combustibili, potrivit unui proiect de lege. Măsura vine în sprijinirea relansării transportului feroviar, prin reducerea tarifelor de transport atât pe ramura călători, cât şi marfă, şi asta în condiţiile în care sumele cheltuite pe combustibili reprezintă peste 13% din totalul cheltuielilor de exploatare.

Proiectul vizează ca accizele la combustibil să fie aduse la un nivel egal de cele practicate în transportul aerian şi maritim. Un dezavantaj al transportului feroviar include, pe lângă taxa de utilizare a infrastructurii, şi costul produselor energetice livrate în vederea utilizării drept combustibil.

FINANŢARE IMM
Începând cu luna mai, IMM-urile vor putea accesa fonduri europene pentru investiţii în producţie. Potrivit Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, IMM-urile pot beneficia de finanţări nerambursabile prin două scheme de finanţare de până la 1,075 milioane de lei şi respectiv de până la 6,45 milioane per proiect.

Firmele care vor depune proiecte pot opta pentru o prefinanţare de până la 35% din valoarea ajutorului financiar acordat pentru cheltuielile eligibile o singură dată. Perioada de evaluare a proiectelor va fi redusă la o singură etapă. Pot beneficia de program IMM-urile cu o vechime de un an şi cu cel puţin zece angajaţi.

FALIMENT
Trezoreria SUA a sfătuit General Motors să facă toate pregătirile necesare pentru un posibil faliment până la 1 iunie, cu toate că producătorul a anunţat că se poate reorganiza şi fără protecţia instanţelor judecătoreşti, potrivit The New York Times.

Autorităţile vor să se asigure că documentaţia necesară cererii protecţiei sub legea falimentului este pregătită pentru cazul în care compania nu ajunge la un acord cu creditorii, în privinţa convertirii unei datorii de 28 miliarde de dolari în acţiuni. Discuţiile vor continua şi în această săptămână. GM funcţionează datorită unor împrumuturi guvernamentale de urgenţă.

DEZBATERE
Academia Română găzduieşte astăzi, începând cu ora 10:00, dezbaterea cu tema: "Ce putem învăţa din actuala criză economică?". Evenimentul este organizat de Secţia de Ştiinţe Economice, Juridice şi Sociologie a prestigioasei instituţii, împreună cu Institutul Naţional de Cercetări Economice "Costin C. Kiriţescu" şi Comitetul Naţional Român "Grupul de reflecţie ESEN".

Printre vorbitori se numără Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Aurelian Dochia, membru al Comitetului Naţional "Grupul de reflecţie ESEN" al Academiei Române şi Mircea Ciumara, directorul general al Institutului Naţional de Cercetări Economice "Costin C. Kiriţescu".

×
Subiecte în articol: economic