x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

21 Apr 2009   •   00:00
OPEL, DE VÂNZARE
General Motors (GM) este gata să cedeze pachetul majoritar de acţiuni deţinut la Opel unui investitor dispus să sprijine compania germană printr-o infuzie de capital în valoare de 500 de milioane de euro. Grupul american vrea să renunţe şi la compania suedeză Saab. GM intenţionează să aloce trei miliarde de euro unei noi companii, care va reuni toate operaţiunile sale din Europa, inclusiv Opel, şi a cerut guvernului german să garanteze un credit de 3,3 miliarde de euro. Executivul german a anunţat că nu se va implica pentru a salva Opel de la faliment, însă a precizat că va garanta un credit pentru un posibil investitor.

PRELUARE
Producătorul american de software Oracle a înaintat o ofertă de 7,4 miliarde de dolari pentru achiziţia companiei Sun Microsystems. Oferta Oracle, de 9,5 dolari pe titlu, este cu 42% mai mare decât cotaţia Sun Microsystems la închi­de­rea şedinţei bursiere de vineri. Grupul ame­rican IBM a retras, la începutul lunii aprilie, oferta de achiziţie a Sun Microsystems pentru şapte miliarde de dolari, după ce compania a renunţat la exclusivitatea oferită IBM în negocierile de vânzare. Conducerea Sun Microsystems a fost nemulţumită de preţul de 9,4 dolari pe acţiune oferit de IBM, po­trivit unor surse apropiate companiei.

ACHIZIŢII
Guvernul va cere instituţiilor de stat raportări trimestriale privind modul de atribuire a contractelor de lucrări şi servicii, pentru a controla procedurile de derulare a achiziţiilor publice. În 2008 doar 2% din totalul achiziţiilor au fost derulate prin sistem electronic.
În luna martie, Guvernul a decis că instituţiile statului vor fi obligate să se înscrie în programul electronic de licitaţii şi să atribuie prin acest sistem contracte în valoare de minimum 20% din bugetul anual stabilit pentru achiziţii publice, în caz contrar urmând să fie sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 35.000 lei.

×
Subiecte în articol: economic