x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

21 Mai 2009   •   00:00

21 mai 2009



STATUL GARANTEAZĂ CREDITELE IPOTECARE PENTRU ACHIZIŢIONAREA PRIMEI LOCUINŢE
Guvernul a aprobat programul "Prima casă" prin care statul garantează 80% din valoarea creditelor ipotecare destinate achiziţionării primei locuinţe. Valoarea crditului ipotecar nu trebuie să depăşească 60.000 de euro. Pot beneficia de acest program persoanele fizice, în special familiile tinere, care nu au luat până acum un credit ipotecar şi care nu au avut niciodată o casă proprietate personală. Programul va fi operaţional în maximum 60 de zile.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a arătat că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un împrumut în valoare de 100 milioane de euro, iar activitatea lui va fi extinsă astfel încât să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor. "Băncile eligibile sunt cele care au un cost total al creditului cât mai scăzut, au reţea de distribuţie, filiale în teritoriu, durata de aprobare a creditului relativ scurtă, iar avansul pe care-l solicită să fie cât mai mic, având în vedere că Fondul preia o parte din risc", a spus Pogea. (Florina Zăinescu)

FONDURI SUPLIMENTARE PENTRU IMM-URI
Bugetul alocat ajutoarelor de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii va fi suplimentat de la 5 milioane de euro la 100 milioane de euro, pentru perioada 2009-2011. Valoarea maximă a ajutorului de stat acordat unei firme va fi de 200.000 de euro, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc. "Toţi banii pot fi angajaţi încă din acest an, iar plăţi efective pot fi făcute deja, în valoare de 20 milioane de euro, în anul 2009", a spus el. Ajutorul de stat este nerambursabil, a precizat premierul. (F.Z.)

SPRIJIN DE 30% LA CREDITELE PENTRU PRODUCŢIE CONTRACTATE DE AGRICULTORI
Fermierii care contractează credite agricole pentru producţie vor primi, din fonduri publice, o sumă reprezentând 30% din valoarea împrumutului, bani alocaţi din bugetul Ministerului de resort, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc. "Am aprobat nivelul fondurilor publice care se acordă la creditele agricole pentru producţie. Acest procent a fost stabilit la 30% din volumul creditelor agricole", a spus Boc. Nivelul sprijinului acordat pentru creditele agricole este stabilit anual. Sistemul de acordare a acestui sprijin prevede că agricultorul contractează un credit pentru producţie, iar după ce îl returnează integral băncii, poate primi înapoi, din fonduri publice, un anumit procent din valoarea împrumutului. Producătorul trebuie să folosească banii numai pentru destinaţia pe care a declarat-o (producţie vegetală sau zootehnică) şi să returneze împrumutul în maxim 365 de zile. (Florina Zăinescu)

×
Subiecte în articol: economic