x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Stolojan: E contraproductiv ca fiecare să arunce pe piaţă câte o idee

Stolojan: E contraproductiv ca fiecare să arunce pe piaţă câte o idee

13 Iul 2010   •   00:00

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat că în PDL nu s-a discutat despre eventuala renunţare la cota unică de impozitare şi a apreciat că este "total contraproductiv ca oameni din Guvern să iasă cu fel de fel de asemenea idei".

Stolojan a făcut această declaraţie referindu-se la declaraţia ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, potrivit căruia de la 1 ianuarie 2011 România ar trebui să treacă la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor.

"Nu s-a discutat în partid. Este total contraproductiv ca oameni din Guvern sau alţi specialişti din PDL să iasă cu fel de fel de asemenea idei fără a veni cu un studiu clar despre politica fiscală a României. Şi eu am părerile mele, şi domnul Vlădescu pe ale sale. Este contraproductiv ca fiecare să arunce pe piaţă câte o idee disparată", a declarat Theodor Stolojan, pentru Mediafax.

El a spus că va ridica această problemă în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului de săptămâna viitoare.

Theodor Stolojan a mai spus că România are un grad de fiscalitate de 32% din PIB, în timp ce în statele din nordul Europei gradul de fiscalitate este de 50% din PIB.

"Dacă România doreşte un grad de fiscalitate redus, atunci trebuie să accepte că o bună parte din bunurile publice, din programele sociale, cum ar fi învăţământ, sănătate, trebuie suportate din veniturile populaţiei, firmelor. Oamenii de rând pot face judecăţi. Dacă vor un impozit mai mic, atunci va trebui să plătească mai mult din salariu pentru asigurări, iar în cazul unui impozit mai mare va fi invers", a explicat liderul PDL.

El a apreciat că o reformă fiscală este necesară pe baza unui studiu şi a impactulului acesteia. "Este contraproductiv ca fiecare să lanseze fel de fel de idei când trebuie modificat un impozit. În Danemarca, de exemplu, se plăteşte cota de TVA de 25%, şi în schimb populaţia nu plăteşte asigurări medicale, serviciile medicale fiind gratuite. Nu pot să judeci singur luând un impozit şi văzând cum e pe la unii sau pe la alţii. Trebuie să ai o viziune de ansamblu", a adăugat Stolojan.

În opinia sa, cota unică trebuie menţinută "atât timp cât România nu este în stare să stăpânească economia gri şi decalajul faţă de ţările europene este foarte mare".

"Luni voi ridica aceste probleme în BPN pentru că este total contraproductiv ca oameni din Guvern să emită păreri care nu au fost analizate şi nu au fost puse într-o viziune de sistem", a mai spus Stolojan.

×
Subiecte în articol: economic