x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Studiu: 43% dintre români consideră că au o situaţie financiară dificilă şi 15% economisesc lunar

Studiu: 43% dintre români consideră că au o situaţie financiară dificilă şi 15% economisesc lunar

de Agerpres    |    08 Iun 2012   •   11:39
Studiu: 43% dintre români consideră că au o situaţie financiară dificilă şi 15% economisesc lunar

Aproape jumatate dintre romani (43%) considera ca au o situatie financiara actuala rea si foarte rea, in timp ce doar 15% dintre acestia obisnuiesc sa economiseasca lunar din banii castigati, se arata in studiul 'Secrete ale economisirii', publicat de CashControl prin platforma de cercetare online iVox.ro.

Potrivit cercetarii, chiar daca nu economisesc, trei sferturi dintre repondenti (78%) au declarat ca isi monitorizeaza veniturile si cheltuielile, fie ocazional, fie ca o obisnuinta, atat prin metoda clasica a carnetelului, cat si prin aplicatii online precum CashControl.

De asemenea, aproape jumatate dintre romani (43%) isi evalueaza situatia financiara actuala ca fiind rea si foarte rea in timp ce doar o zecime dintre ei pot sustine ca au o situatie financiara buna sau foarte buna.

In plus, datele sondajului revela faptul ca foarte putine persoane ajung sa puna bani deoparte la sfarsitul lunii, iar mai mult de jumatate (56%) din repondenti declara ca reusesc sa-si acopere toate cheltuielile lunare, dar nu raman cu bani necheltuiti la finalul acesteia.

Practic, numai 21% dintre romani raman cu bani necheltuiti, iar dintre acestia aproape un sfert sustin ca ii cheltuie luna urmatoare, in timp ce restul ii economisesc, cei mai multi depozitandu-i intr-un cont de economii (54%) sau strangandu-i cash (43%).

Concluziile studiului citat arata ca sumele cheltuite pentru timp liber/divertisment au cel mai mult de suferit atunci cand repondentii se decid sa faca economii (31,35%), urmate de cele din categoria alte cumparaturi, exceptand cele alimentare (19,61%).

Cercetarea, derulata in perioada 1 aprilie - 15 mai 2012 pe un esantion de 9.935 persoane, a urmarit sa descopere obiceiurile de economisire si planificare financiara ale romanilor, dar si care sunt aspectele care influenteaza in mod negativ sau pozitiv aceste procese.

CashControl.ro este o aplicatie online gratuita de administrare a finantelor personale, dezvoltata in mod special pentru o mai buna evidenta a banilor romanilor.



×