x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Studiu - Depozite de 600 milioane de euro

Studiu - Depozite de 600 milioane de euro

de Daniela Ivan    |    06 Iun 2006   •   00:00
Studiu - Depozite de 600 milioane de euro

Autostrada Bucuresti-Pitesti a atras investitii de aproape 300 de milioane de euro in spatii de depozitare. Valoarea totala a proiectelor va ajunge la 600 milioane de euro pana in anul 2008.

Afacerile cu spatii de depozitare au prins viteza odata cu aparitia marilor lanturi de retail si cu explozia creditului de consum. Toate firmele au nevoie de depozite noi, moderne, dar piata are in acest moment un stoc de numai 150.000 de metri patrati, spune Cristian Ustinescu, senior consultant la compania imobiliara DTZ Echinox. El adauga ca cererea este atat de mare, incat nu exista nici un metru patrat neocupat.

CERERE. Investitorii din imobiliar au simtit oportunitatea acestei afaceri si in acest moment sunt in diverse stadii cateva proiecte de parcuri logistice, de o parte si de alta a Autostrazii Bucuresti-Pitesti. "Investitiile anuntate pana-n anul 2008 se ridica la 600 milioane de euro", spune Ustinescu. El mai precizeaza ca in acest an vor fi dati in folosinta 100.000 mp, alti 150.000 mp vor fi livrati in anul 2007, iar in 2008 vor mai aparea alti 150.000 mp. Peste 80% din aceste proiecte sunt localizate in zona de nord-vest a Capitalei, cu acces la Autostrada Bucuresti-Pitesti.

AFACERE. Dezvoltatorii de proiecte platesc in medie, la achizitia terenurilor din nordul si vestul Capitalei, circa 35 de euro pe metru patrat, in timp ce pentru utilitati cheltuielile se ridica la 10-15 euro pe metru patrat. Costurile de constructie sunt de circa 400 de euro pe mp, in cazul proiectelor din clasa A, a spus Ustinescu. Ei isi recupereaza repede banii, avand in vedere ca nivelul chiriei se ridica la 4,8-5 euro/mp/luna.

CEFIN. Soferii care vor poposi aici vor putea lua masa pana se descarca marfa

PARCURI NOI. Cefin, Mercury, Bucharest West, Prologis, Key Logistic Center, Bucharest Logistic Center, Geodis, Mercury si Pheonix Real Estate sunt printre cele mai importante proiecte.

Mercury Logistic Parc. Situat la kilometrul 22 al Autostrazii Bucuresti-Pitesti, este un proiect care va aduce pe piata 100.000 mp, in mai multe faze. Au fost deja dati in folosinta 14.000 mp, care au fost inchiriati de compania de retail Mini Max Discount, alti 47.000 mp urmeaza sa fie finalizati pana la terminarea acestui an.

Bucharest West. Cel mai mare parc de industrie usoara va fi construit la km 14 al autostrazii, imediat dupa Centrul Comercial Militari. Va cuprinde 100 ha si va oferi pentru vanzare teren cu utilitati sau solutii la cheie si spatii de depozitare pentru inchiriere.

ProLogis Bucucresti. Este situat la kilometrul 22 si are acces direct de pe autostrada. Proiectul dezvoltat de compania Portland Trust prevede livrarea pe piata a 133.000 mp de spatii de depozitare, din care in prima faza vor fi finalizati numai 23.000 mp.

Bucharest Logistic Center. Este dezvoltat de Liebrecht&wooD si se va construi in sase faze. In aceasta vara, dezvoltatorul a anuntat ca va livra 10.500 mp, din cei 77.750 mp de depozite proiectati.

CEFIN
Cel mai mare parc logistic este Cefin. "In acest an Cefin Real Estate va oferi peste 80.000 de metri patrati de depozite, adica mai mult de 50% din totalul halelor de depozitare de pe piata. In prezent sunt inchiriati circa 55.000 de metri patrati de depozite", mentioneaza George Margescu, director general la Cefin Real Estate Romania. Parcul va fi dotat cu 2 mii mp de birouri, cu cantina si gradinita pentru copiii salariatilor care lucreaza aici.
×
Subiecte în articol: economic