Aproape jumatate dintre companiile romane se asteapta la scumpirea carburantilor in perioada urmatoare iar managerii sunt nemultumiti de nivelul preturilor, potrivit studiului “Consumul de carburanti in randul companiilor din Romania“, realizat de Rentrop&Straton.
Cercetarea arata ca marea parte a companiilor sunt dependente in momentul de fata de consumul de carburanti, 77% din managerii chestionati declarand ca folosesc combustibili petrolieri in desfasurarea activitatilor economice ale firmei. Doar 31,4% din managerii care folosesc carburantii au contracte de furnizare incheiate cu distribuitori de produse petroliere. Cu toate ca trei sferturi din cei cu astfel de contracte trei sferturi sunt multumiti de servicii, 44,2% sunt nemultumiti de preturile practicate.
De asemenea, firmele prefera benzina cu cifra octanica 95 (53%) datorita pretului sau scazut, chiar daca limiteaza puterea motorului. Cu toate acestea, cel mai important criteriu pe baza caruia sunt achizitionati carburantii este calitatea produselor (61,3%), iar pretul este apreciat ca important sau foarte important de catre 57,1% din manageri.
Pentru actualul semestru din 2011, cei mai multi din managerii chestionati (45%) anticipeaza o crestere moderata a cheltuielilor cu carburantii necesari desfasurarii activitatilor, 27,5% prevad o mentinere la acelasi nivel iar 10,1% considera ca vor scadea moderat.
Companiile sufera, petrolistii se bucura
Informatiile vin in contextul in care grupul Petrom a raportat ieri un profit net de 2,9 milirade de lei pe primele noua luni, dublu fata de cel de 1,4 miliarde de lei inregistrat in urma cu un an pe aceeasi perioada. Petrom a raportat aceste rezultate-record in conditiile in care cantitatile de carburanti livrate au scazut, de la 3,96 milioane de tone in primele noua luni din 2010 la 3,87 milioane de tone. Compania motiveaza performanta prin “pretul favorabil' al petrolului, cotatia titeiului Ural crescand cu 46%.
Transportatorii au amenintat cu greve ca in Grecia daca situatia nu este reglementata, in vreme ce Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca scumpirea constanta a combustibililor este fara nicio legatura cu costurile de productie sI cere Guvernului impozitarea suplimentara a profiturilor volatile printr-o taxa Robin Hood.
O treime dintre companiile care au contracte sunt clienti Petrom (32,1%), mai releva studiul, 21,4% au cu Rompetrol, 19,6% cu Lukoil, 10,7% cu OMV, 8,9% cu MOL, iar 1,7% s-au orientat catre alti distribuitori locali.
Romanii vad energia solara drept alternativa la hidrocarburi
Peste doua treimi din managerii romani considera ca resursele de petrol sunt aproape de a fi epuizate, iar alternativa cea mai promitaoare la energia bazata pe hidrocarburi este energia solara, potrivit Rentrop&Straton.
Motorina a fost indicata drept cea mai folosita (71,9%), urmata de benzina (69,3%). O proportie semnificativa de intreprinderi (16,6%) utilizeaza gazul petrolier lichefiat (GPL). Combustibilii sunt folositi preponderent in transportul angajatilor si al marfurilor cu autovehicule proprii (90,5%).
Studiul a fost realizat pe un esantion de 556 respondenti, in perioada 14 septembrie 2011 - 12 octombrie 2011, in parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti.