x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SUA, noul "Caritas", are probleme de 100 trilioane de dolari.

SUA, noul "Caritas", are probleme de 100 trilioane de dolari.

de Daniel Ionaşcu    |    14 Iun 2011   •   15:22

Grecia are probleme mici pe langa Statele Unite ale Americii, cea mai mare economie a lumii. SUA au obligatii financiare de 100 trilioane de dolari, de 7 ori mai mult decat produsul intern brut (PIB) daca se adauga la datoria publica si o serie de programe sociale sau de sanatate.

Calculul a fost facut de Bill Gross, directorul general al PIMCO, cel mai mare fond de obligatiuni din lume, care a adaugat ca SUA se afla intr-o situatie financiara mai grava decat Grecia. PIMCO manageriaza 1,2 trilioane de dolari.

Discutiile publice in SUA se concentreaza asupra datoriei publice de 14,294 trilioane de dolari, insa aceasta nu include fonduri de aproape 50.000 de miliarde de dolari garantate de stat prin programele Medicare, Medicaid sau cele de securitate sociala. Alte datorii provin din sustinerea sistemului financiar in 2008-2009. O serie de banci americane au anuntat ca nu vor mai folosi obligatiuni ale Trezoreriei ca garantii pentru diverse tranzactii.

Presedintele Barack Obama a avertizat ca o noua criza financiara ar putea fi declansata daca nu se extinde plafonul datoriei publice. Plafonul a fost atins pe 16 mai dar operatiunile mai pot fi finantate pana in august. Dupa care SUA ar putea intra in incapacitate de plata daca nu-si va mai onora obligatiile, din cauza ca nu mai pot sa se imprumute.

Bill Gros este celebru dupa ce a comparat in octombrie 2010 datoria SUA cu un joc piramidal.

×