x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SUA se pregătesc de naţionalizare masivă

SUA se pregătesc de naţionalizare masivă

de Elena Stan    |    22 Apr 2009   •   00:00

Executivul american analizează posibilitatea transformării în acţiuni ordinare a ajutoarelor acordate celor mai mari 19 grupuri financiare din SUA.



Statul va prelua participaţiile majoritare la mai multe instituţii de credit, potrivit cotidianului New York Times. Conversia împrumuturilor în acţiuni ar transforma ajutorul de stat în capital aflat la dispoziţia instituţiilor financiare, au declarat surse din interiorul administraţiei prezidenţiale a SUA.

Băncile ar dispune astfel de fondurile respective, însă măsura este considerată de criticii administraţiei Obama o naţionalizare, întrucât ar conduce la preluarea de stat a unor pachete majoritare de acţiuni la mai multe instituţii financiare.

Trezoreria americană a anunţat la sfârşitul lunii februarie că va transforma în titluri obişnuite acţiuni preferenţiale în valoare de 25 miliarde de dolari deţinute la Citigroup, care a beneficiat în octombrie de un ajutor de stat în valoare de 45 miliarde de dolari. Participaţia guvernului SUA la Citigroup ar putea ajunge până la 36%, dacă Trezoreria optează pentru conversia împrumutului în acţiuni ordinare.

În timp ce SUA fac planuri de naţionalizare, Europa întrevede semnele însănătoşirii economice. "Reluarea creşterii economice ar putea avea loc în 2010, însă depinde de rezolvarea problemei activelor toxice din portofoliile băncilor", a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, organizaţie care reuneşte miniştrii de Finanţe din zona euro.

×
Subiecte în articol: economic