x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Subvenţii pentru casele tinerilor

Subvenţii pentru casele tinerilor

de Elena Stan    |    16 Iun 2007   •   00:00
Subvenţii pentru casele tinerilor

Toţi tinerii de pănă la 35 de ani pot beneficia de subvenţie pentru construirea unei case. Aceştia pot primi o subvenţie de 20% din valoarea echivalentă in euro a locuinţei construite, dar nu mai mult de 10.000 de euro.

Lege - Primăriile aşteaptă depunerea cererilor

Toţi tinerii de pănă la 35 de ani pot beneficia de subvenţie pentru construirea unei case. Aceştia pot primi o subvenţie de 20% din valoarea echivalentă in euro a locuinţei construite, dar nu mai mult de 10.000 de euro.

Executivul a decis ca de anul acesta să subvenţioneze construirea de locuinţe pentru toţi tinerii de pănă la 35 de ani, nu numai pentru cei căsătoriţi. Aceştia pot primi subvenţia chiar dacă deţin in proprietate personală o locuinţă a cărei suprafaţă construită desfăşurată nu e mai mare de 50 de metri pătraţi, făcănd dovada că este prima locuinţă construită prin credit ipotecar.

In reglementările anterioare, subvenţia se acorda prin aplicarea procentului de 20% la preţul pe metru pătrat de suprafaţă construită, in limita prevederilor bugetare anuale şi in limita a maximum 81 metri pătraţi arie desfăşurată construită. Potrivit noilor reglementări se acordă subvenţie, indiferent de suprafaţă, de 20% din valoarea echivalentă in euro a locuinţei construite, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Calculul se face in funcţie de cursul leu/euro de la data incheierii contractului de credit ipotecar.

O dată cu publicarea in Monitorul Oficial in data de 13 iunie a Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a programului naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală a fost abrogat Ordinul ministrului Transporturilor, Construcţiilor şi turismului şi al ministrului Administraţiei şi Internelor numărul 1373 şi 1413 din anul 2006.

ETAPE. Cererile se depun la Consiliul local in raza administrativ teritorială in care este amplasat terenul pentru construirea locuinţei. Cererea de subvenţie se depune inaintea incheierii contractului de imprumut de la bancă. După ce consiliul analizează cererile pentru subvenţie, şi după soluţionarea eventualelor contestaţii, consiliul local transmite cererile la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Autoritatea centrală va analiza dosarele şi va vira suma cu ordin de plată in contul Consiliului local "venituri din fondul pentru locuinţe", deschis la Trezoreria Statului. Beneficiarul va primi subvenţia numai după recepţionarea locuinţei, la care se adaugă documentele justificative obligatorii. După intrarea banilor in cont, administraţia publică locală va efectua plăţile in termen de cinci zile.

BENEFICIARI. Pot beneficia de subvenţie şi persoanele care fac dovada că au rămas fără adăpost in urma avarierii grave sau distrugerii locuinţei proprii in urma unor calamităţi naturale sau dezastre ori accidente de care nu se fac vinovaţi. Mai pot beneficia de subvenţie şi cei care sunt evacuaţi din locuinţe situate in construcţii expuse unui risc major, cum ar fi alunecările de teren, inundaţii, seisme. Alte persoane eligibile pentru subvenţie sunt persoanele evacuate din locuinţe care fac obiectul unor legi de restituire către foştii proprietari sau sunt chiriaşi in astfel de locuinţe.

Termene strănse

Perioada in care primarul trebuie să rezolve contestaţiile cu privire la stabilirea dreptului la subvenţii pentru construirea unei locuinţe a scăzut la 15 zile de la primire faţă de 30 căt era pănă acum. Fişa tehnică a construcţiei a fost inlocuită cu Devizul general de cheltuieli pentru construirea locuinţei proprietate personală. Acest deviz va fi intocmit şi certificat de antreprenorul general.

×
Subiecte în articol: economic locuinţe subvenţie subven