x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Subvenţii pierdute pe drum

Subvenţii pierdute pe drum

de Florina Zainescu    |    21 Noi 2009   •   00:00
Subvenţii pierdute pe drum
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Considerată viitorul economiei, agricultura românească este cu un picior în groapă, iar cei care o fac sunt minţiţi, umiliţi şi trimişi să se înrobească pe la bănci ca să facă rost de capital de lucru, pentru că statul n-are bani să le plătească integral şi la timp subvenţiile la care aceştia au dreptul prin lege.



Lovit brusc, în prag de alegeri, de grija pentru ţărani, premierul Emil Boc a anunţat de la o chermeză că aceştia îşi vor primi, până la sfârşitul săptămânii, banii de subvenţii pentru ovine, caprine şi bovine. Cei 30% din valoarea totală a sprijinului, pentru că suma pentru plata integrală, prevăzută iniţial în execuţia bugetară în baza unui program multianual parafat cu Comisia Europeană, s-a evaporat brusc luna trecută. Deşi plăţile pentru bovine, ovine şi caprine ar fi trebuit făcute imediat după 15 octombrie, integral, nici până la această dată nu şi-au luat toţi fermierii nici amărâta de tranşă obţinută în stradă. APIA susţine că a virat banii pentru cei 227.233 de beneficiari ai primei pe exploataţia de bovine şi 44.246, crescători de oi şi capre. La 2 noiembrie. Numai că o parte din bani - circa 3 milioane de lei, s-au întors în contul Agenţiei "ca urmare a erorilor de conturi ale beneficiarilor, CNP-uri greşite, conturi închise etc.".

Însă nu aceasta este principala problemă. Mult mai grav este că oamenii au fost trimişi să se împrumute la bănci dacă vor să beneficieze acum şi de diferenţa de 70% din valoarea subvenţiei. De parcă orice ţăran are forţa să acceseze un credit şi să plătească dobânzi care pot ajunge până la 13% pe an ca să-şi poată hrăni animalele. "Situaţia este gravă. Numai 5% din cei circa 280.000 de crescători de bovine, ovine şi caprine au cerut adeverinţe de la APIA în baza cărora să ceară credit la bancă, ceea ce înseamnă că fermierii şi-au dat seama că este o mare păcăleală ceea ce le-a promis preşedintele", a declarat Daniel Constantin, fost director general al APIA.

Nici cu plăţile pe suprafaţă ţăranul nostru n-a avut mai mult noroc. Deşi începerea la 16 octombrie, în premieră, a plăţii în avans a 70% din subvenţia europeană la hectar pentru 2009 a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe de ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, până în prezent APIA a plătit "81,82 milioane de euro pentru un număr de 339.414 fermieri, în curs de autorizare aflându-se 624.807 de dosare", potrivit unui comunicat oficial al instituţiei. Boc spune că sunt "unele întârzieri", dar că situaţia va fi remediată. Adevărul este că nu se poate. "Potrivit reglementărilor europene, avansul de 70% se poate plăti până la 1 decembrie, pentru că între 1 decembrie şi 31 iunie se fac în mod normal plăţile, în cuantum de 100%. Cunosc greutăţile cu care se confruntă APIA şi înţeleg, însă având în vedere că mai sunt puţine zile până la 1 decembrie, suma plătită este mult prea mică. În mod normal ar fi trebuit plătit avansul de 70% pentru cel puţin un milion de fermieri", a declarat Daniel Constantin. Nici sprijinul lunar pentru sectorul legume-fructe, cel pe cap de pui şi cel pentru calitatea laptelui nu s-au mai acordat de prin septembrie, potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii. "Pentru aceste forme de sprijin a fost stabilit un plafon, cu menţiunea că se va face rectificare bugetară dacă acesta va fi depăşit. Pentru unele subvenţii nu mai există plafon din august, pentru altele mai există plafon, dar nu şi banii fizic", au precizat sursele citate.

Din 2010, potopul
Şi pentru ca bătaia de joc să fie totală, aceste forme de ajutoare de stat, dar şi altele, sunt valabile în forma actuală până la sfârşitul acestui an. De la 1 ianuarie 2010 ar fi trebuit să intre în vigoare altele, pe care însă nu le-a negociat încă nimeni cu Bruxellesul. "Nu mai este timp, pentru că până la 31 decembrie ar trebui promovate şi trecute prin Parlament două legi şi făcute notificări la Comisia Europeană. La anul cred că vor fi mişcări de stradă", au atras atenţia sursele citate. Printre ajutoarele de stat care vor dispărea pentru că nu a avut cine să le renegocieze, se numără sprijinul pentru apa pentru irigaţii, cel pentru calitatea laptelui, pentru legume-fructe, pentru pui. Nici Legea creditului agricol nu va mai funcţiona anul viitor din aceeaşi cauză. Urmările vor fi tragice, atât pentru ţărani, cât şi pentru consumatori. Crescătorii de pui au anunţat deja că de la 1 ianuarie carnea de pasăre se va scumpi cu peste 20% pentru a se compensa anularea subvenţiei pe cap de pui.

×
Subiecte în articol: economic