Ministerul Agriculturii îşi propune să sprijine financiar învestiţiile în zootehnie şi în modernizarea sistemelor de irigaţii şi să acorde ajutoare "de criză" de până la 15.000 de euro pe fermă. Nu vă bucuraţi prea tare! Aceste măsuri vor înlocui subvenţiile agricole.
Ministerul Agriculturii îşi propune să sprijine financiar învestiţiile în zootehnie şi în modernizarea sistemelor de irigaţii şi să acorde ajutoare "de criză" de până la 15.000 de euro pe fermă. Nu vă bucuraţi prea tare! Aceste măsuri vor înlocui subvenţiile agricole.
"Va trebui să punem la punct alte forme de subvenţii, pentru a sprijini dezvoltarea. Principiul european al politicii agricole comune este că se acordă ajutor acelor sectoare care trebuie dezvoltate şi nu se acordă ajutoare pentru a asista un sector. Preferinţa mea ca ministru este să sprijin dezvoltarea unor sectoare, şi mă interesează în mod deosebit creşterea animalelor, pentru că aici România are un mare dezechilibru între sectorul vegetal şi cel animal", a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.
Totodată, ministrul crede că România a cheltuit foarte mulţi bani în sistemul de irigaţii şi în subvenţiile pentru irigaţii din România. "Noi am subvenţionat, de regulă, energia, ca să pompăm apa, în nişte sisteme de irigaţii construite în anii '60 ai secolului trecut, energofage, cu consumuri foarte mari, cu pierderi de apă foarte mari. Eu aş prefera ca România să investească în modernizarea acestor sisteme", a afirmat Dumitru.
Pe lângă formele de ajutoare de stat de lungă durată există şi măsuri imediate de sprijin. "Lansăm imediat măsura de irigaţii din PNDR, care n-a fost lansată până acum, de trei ani de zile. Există posibilitatea unei forme de sprijin adoptate de Consiliul European la sfârşitul anului trecut, care este o măsură de criză, respectiv o plată globală pe fermă, care se poate ridica până la 15.000 de euro şi care vine să compenseze în anul 2010 dificultăţile financiare ale fermierilor. Pe aceasta o putem notifica foarte repede, deja am început să discut cu colegii de la Bruxelles care se ocupă cu ajutoare de stat, vom pregati notificarea şi o vom trimite imediat", a continuat ministrul Agriculturii.
Ideea investiţiilor nu este rea. Însă nu tot ţăranul va putea să îndeplinească condiţiile pentru accesarea unor astfel de fonduri pentru investiţii.
În plus, această idee este lansată după ce la începutul acestui an a încetat susţinerea financiară de către stat a producţiei de carne de porc şi pasăre, ouă, sfeclă de zahăr, orez, in, cânepă, soia sau tutun. Iar "gurile rele" din domeniu susţin că oficialii ministerului, prinşi în degringolada politică de la sfârşitul anului trecut, nu numai că n-au mai găsit bani să le plătească ţăranilor ajutoarele care li se cuveneau pentru 2009, dar au şi uitat - sau nu s-au deranjat - să renegocieze cu Bruxelles-ul unele scheme de ajutor de stat pentru 2010.