România se află pe ultimele locuri în Europa în privinţa certificărilor privind calitatea alimentelor şi siguranţei produselor alimentare. Doar 200 de companii care produc alimente în țară au certificare europeană conform standardului IFS Food.
Numai bulgarii, croaţii şi slovacii au mai puţine firme care au certificări privind siguranţa alimentelor, respectiv 165, 118 şi 94, relevă studiul International Featured Standards bazat pe informații din 90 de țări, citat de profit.ro. România stă prost şi comparativ cu Polonia (732 firme acreditate conform standardului IFS Food ), Ungaria (408 de certificări) și Cehia (334). La noi, cele mai multe acreditări le au firmele care activează în domeniul brutărie industriale și produse de patiserie ( 69), urmate de cele care produc “carne roșie și albă, carne de pasăre și produse din carne” (54) şi de producătorii de legume și fructe (25). Un număr mai mic de auditări s-a înregistrat în domeniile „Uleiuri și grăsimi” (5), respectiv „Mâncare pentru animale” și „Pește și produse din pește” (câte 3).
Cei mai interesați de calitatea produselor pe care le livrează sunt producătorii italienii (care dețin 2.903 certificări IFS Food). Urmează germanii (2.498 certificări), spaniloii (2.436) și francezii (1.781).
IFS este un standarde de calitate şi siguranţa alimentelor pentru fabricanţii de produse alimentare sub marcă proprie (private label), care intenţionează să permită evaluarea sistemelor de calitate si siguranţă ale furnizorilor de alimente, intr-o abordare unitară. Acest standard se aplică în toate etapele de procesare a alimentelor, imediat dupa producătorul agricol direct.
Producatorii de alimente care produc sub marcă proprie pentru comercianţii din Europa trebuie să fie acreditaţi IFS Food