Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială s-a apucat de lucru şi a emis Recomandarea CNSM nr. 3/2017 privind strângerea de informaţii despre piaţa imobiliară. Comitetul codus de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a cerut Băncii Naţionale a României(BNR) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să adune informaţii despre principalii investitori din imobiliare.
BNR a elaborat un chestionar pe care l-a trimis dezvoltatorilor de proprietăţi imobiliare sau firmelor care intermediază tranzacţii imobiliare sau companiilor care finanţează aceste proiecte. Este vorba atât despre proprietăţile rezidenţiale, cât şi despre cele comerciale. Concret, pentru a putea preîntâmpina o nouă bulă imobiliară, BNR vrea să ştie câte clădiri noi au fost construite, câte au fost vândute sau închiriate, câte au fost construite cu împrumuturi, ce randamente au fost obţinute sau ce gradul de ocupare au aceste imobile. Solicitarea BNR vine la mai bine de două luni de la recomandarea Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială.
Explicaţia Comitetului
“ Sectorul imobiliar deține un rol important în economie, analizele empirice demonstrând că există o strânsă legătură între evoluția excesivă a prețurilor activelor imobiliare și apariția crizelor financiare, iar evoluțiile de pe piețele imobiliare pot acționa ca amplificatori pentru crizele financiare”, se arată în recomandarea Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. În document se mai arată că prețurile bunurilor imobiliare au un impact important asupra activelor populației și companiilor nefinanciare, cu efecte semnificative asupra economiei reale (scăderea consumului și investițiilor) și asupra sectorului financiar.
Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială are responsabilităţi în ceea ce priveşte coordonarea gestiunii crizelor financiare în sensul emiterii de recomandări în vederea stabilirii măsurilor necesare pentru reducerea riscului
În plus, acestă măsură a fost cerută de Comitetului european pentru risc sistemic care vrea ca autoritățile naționale macroprudențiale să monitorizeze pieţele imobiliare pentru a preîntâmpina la timp o nouă criză imobiliară. Pentru asta, Comitetul european recomnadă crearea unui cadru pentru monitorizarea evoluțiilor din sectorul imobiliar care să fie bazat pe aceleaşi definițiile și indicatorii de referință conveniți în comun.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este şi şeful Comitetul Macroprudenţial. Acesta este format din nouă membri: guvernatorul, prim-viceguvernatorul şi economistul-şef ai BNR, preşedintele şi prim-vicepreşedintele ASF, trei reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice cu rang de ministru sau secretar de stat