Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
"Legea nu se va aplica in 2012, ci din 2013", a spus ministrul. Oficialul a mai adaugat ca redeventele pentru resursele naturale vor fi aduse la "nivel european". Acestea nu pot fi crescute in cazul petrolului si gazelor naturale pana in 2014 din cauza contractului de privatizare al Petrom. FMI a cerut Romaniei cresterea redeventelor in paralel cu liberalizarea preturilor la productia interna de gaze. Petrom nu vrea, insa, sa auda de majorarea redeventelor, drept pentru care actualul Executiv a venit cu ideea unei "taxe Robin Hood"
.
Inca din 2008 s-a cerut suprataxarea companiilor petroliere, in special a Petrom, din cauza preturilor mari practicate. Reamintim, Petrom extrage titeiul romanesc la 17 dolari pe baril, insa benzina este vanduta aproape la acelasi pret ca in Occident. Petrom a raportat pe primul trimestru un profit net record, de 380 milioane de euro, in crestere cu 65% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Din 2009 pana acum pretul benzinei a urcat cu 93% in Romania fata de o medie de 49% in Uniunea Europeana. Potrivit clasamentului "suferinta la pompe", realizat de Bloomberg, Romania ocupa pozitia a saptea printre tarile cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat in functie de puterea de cumparare.
Inainte de a fi demis, Cabinetul Ungureanu negocia cu companiile petroliere prezente in Romania o formula de calcul pentru pretul benzinei astfel incat costurile sa fie transparente, insa o parte dintre benzinari nu au fost de acord. In Romania sunt prezente si Lukoil (Rusia), Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz Kazahstan), MOL (Ungaria) si Agip (ENI Italia). Recent au intrat pe piata romaneasca si compania sarba NIS, detinuta de Gazprom Neft, si azerii de la Socar. Dintre acestea doar Petrom extrage titei intern. In privinta gazelor, Petrom ocupa aproape jumatate din productia interna, cealalta jumatate fiind extrasa de Romgaz.