De ieri a inceput sa functioneze Biroul de Credit. Este practic o baza de date la care ar urma sa participe toate cele 28 de banci care acorda credite persoanelor fizice, in scopul de a afla daca solicitantul are rate restante.
DANIELA IVAN
"In prima zi au intrat in sistem sase banci, iar de maine incolo in fiecare zi vor veni si altele", a declarat directorul Biroului de Credite, Serban Iepure. El a mai precizat ca cele sase institutii financiare acopera 40 la suta din piata. Totodata, bancile au scapat de secretul bancar care le impiedica sa dea informatii despre rau-platnicii care au luat credite inainte de 16 august. "Am obtinut de la Avocatul Poporului, conform Legii 677/2001, o exceptie care spune ca rau-platnicii pot fi facuti publici cu un interes legitim", spune Serban Iepure. El a mai precizat ca in prima zi de functionare Biroul a elaborat 100 de rapoarte de credit, la solicitarea celor sase banci.
INCEPUT. Intr-o prima faza biroul va furniza date despre debitorii care au inregistrat restante de peste 30 de zile, informatii referitoare la fraudulenti, cei care au savarsit o infractiune sau o contraventie in relatia cu banca si au fost calificati ca atare de o instanta judecatoreasca, si a treia categorie de informatii sunt asa-numitele documente cu inadvertente, deci declaratii facute de persoanele care doresc sa ia credit si care se dovedesc a fi neconforme cu realitatea. Ulterior, in etapa a doua, vor fi stranse si informatiile pozitive legate de debitori, nu numai cele referitoare la restante.
RAPORT
"Am eliberat 100 de rapoarte de credit in prima zi de functionare" - Serban Iepure, directorul Biroului de CrediteCitește pe Antena3.ro