x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tabloul de bord al economiei, dominat de cifra 4

Tabloul de bord al economiei, dominat de cifra 4

de Dan Straut    |    24 Feb 2020   •   09:02
Tabloul de bord al economiei, dominat de cifra 4

Media generală a scumpirilor - inflaţia - din 2019 a fost de 4%, economia a crescut cu 4,1%, deficitul bugetar a fost de 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), iar şomajul a coborât în decembrie la 3,9%, după ce fusese de peste 4,1% în lunile anterioare. Văzând această apropiere a valorilor consemnate de principalii indicatori macroeconomici, unii analişti se declară îngrijoraţi, în timp ce alţii apreciază fenomenul ca pe un semn al stabilităţii.

 

Pe de-o parte, „tabăra” pesimiştilor consideră că echivalenţa dintre şomajul scăzut şi inflaţia ridicată creează tensiuni în spirală: salariile sunt împinse să crească, majorând costurile de producţie, implicit şi preţurile. Iar echivalenţa dintre aceşti indicatori este cu atât mai periculoasă, cu cât niciunul nu dă semne că l-ar putea atenua pe celălalt (de exemplu, o creştere a şomajului ar relaxa presiunea pe salarii, implicit şi pe cea asupra inflaţiei). În plus, majorarea deficitului bugetar într-o perioadă de creştere economică lasă tot mai puţin spaţiu fiscal pentru redresare, în eventualitatea unei recesiuni, arată pesimiştii.

De cealaltă parte, „tabăra” optimiştilor vede în echivalenţa indicatorilor un „patrulater de aur” care asigură stabilitatea economiei. Indicatorii „răi” (deficitul bugetar, inflaţia şi şomajul) sunt compensaţi de creşterea în aceeaşi măsură a economiei, ceea ce îi conferă echilibru întregului eşafodaj, spun adepţii stabilităţii. De notat, mai arată ei, că o astfel de configuraţie a mai fost întâlnită în anii premergători boom-ului economic din 2007-2008, care a asigurat creşterea economiei pe baze solide.

Cât priveşte perspectiva pentru 2020, este de aşteptat ca acest echilibru să se menţină, dar cu cifre mai mici: economia va decelera spre 3,5%, inflaţia va scădea tot spre 3,5%, deficitul bugetar se va atenua la 3,6% iar - pe fondul crizei de forţă de muncă - şomajul va scădea şi el spre 3,5%, arată prognozele oficiale.

Egalitatea dintre principalii indicatori macroeconomici a mai fost întâlnită în anii dinaintea boom-ului din 2007-2008

CIFRE (pe bordul avionului)

 

Inflaţie 4%

Şomaj 3,9%

Deficit bugetar 4,6%

Creştere economică 4,1%

×