x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Talentele pleacă, angajatorii se uită

Talentele pleacă, angajatorii se uită

de Diana Scarlat    |    11 Feb 2012   •   21:00
Talentele pleacă, angajatorii se uită

Scandalurile provocate in ultimii ani de migratia talentelor noastre catre tari care platesc lefuri de 10-20 de ori mai mari nu au atras si o schimbare a mentalitatii angajatorului roman. Nimeni nu se gandeste sa mareasca salariile, toti sunt ingrijorati, dar forta calificata de munca pleaca in continuare din tara.

Pentru romanii care au investit in cariera lor a aparut o noua oportunitate: romanii vor putea lucra ca functionari UE, pe salarii de 4.000 de euro pe luna. Incepand cu luna martie, orice cetatean european poate aplica pentru posturile de functionari puse la dispozitie de Oficiul european pentru selectia personalului (EPSO). Apro­ximativ 300 de posturi vor fi scoase la concurs in prima etapa, iar acestea vizeaza toate institutiile europene.

'Romanii sunt foarte bine pregatiti, toata Europa sustine asta. Cred ca multi dintre tinerii nostri nu ar avea nici o problema sa treaca testele de preselectie sau interviurile. Mai mult, consider ca prezenta a cat mai multi romani pe aceste posturi este un beneficiu in primul rand pentru Europa, datorita calitatii muncii prestate', spune europarlamentarul Petru Luhan. In prezent, aproximativ 2.000 de romani lucreaza ca functionari europeni la Bruxelles.

Daca Romania are avantaje in sprijinirea angajarii cetatenilor in institutiile europene, pe de alta parte, cel mai recent studiu realizat de Manpower arata ca peste jumatate dintre angajatorii romani sunt 'ingrijorati' de impactul pe care migrarea populatiei spre alte tari il are asupra pietei locale a fortei de munca. Printre principalele tari care, in viziunea angajatorilor, reprezinta o amenintare competitiva pentru piata muncii din Romania sunt Germania, Marea Britanie si Franta, arata specialistii Manpower.

Stu­diul ManpowerGroup privind Migrarea Fortei de Munca in 2011, realizat pe un esantion de 25.000 de angajatori din 39 de tari, arata ca forta de munca din Romania reprezinta o solutie pentru acoperirea deficitului de angajati in Germania, pe domenii precum productia, utilitatile, comertul si agricultura, in Italia, pe productie, comert, utilitati si constructii, Spania, pentru constructii, HoReCa, transport, logistica si Comunicatii, Marea Britanie, HORECA si Franta, pentru constructii.

'Atat pentru Romania, cat si pentru celelalte tari din estul Europei, eliminarea restrictiilor de pe pietele muncii din Vest (2012-2015) va amplifica in anii ce urmeaza nevoia aplicarii de noi strategii de comunicare prin care sa oferim suficiente motive pentru atragerea emigrantilor inapoi pe pietele de munca autoh­tone', spune Valentin Petrof, country manager al companiei de recrutare, care a adaugat ca se vor face eforturi, in egala masura publice si private, pentru a se diminua deficitul acut de personal ta­lentat din ambele sectoare, deficit accentuat de tendinta crescuta de emigrare din Romania.

×
Subiecte în articol: economia