x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Tara fagaduintei" se muta la noi

"Tara fagaduintei" se muta la noi

08 Sep 2004   •   00:00
 "Tara fagaduintei" se muta la noi

Oamenii de afaceri israelieni, prezenti la Forumul de afaceri Romania - Israel, intampina cu interes potentialul investitional de la noi. Cei care au vechime aici au sfaturi, cei noi au oferte, autoritatile colaboreaza, schimburile comerciale sunt mici.

ADRIAN N. IONESCU

Localizarea afacerilor israeliene altundeva decat in Israel, eventual in paradisuri fiscale, este cea mai plauzibila explicatie auzita ieri, la Forumul de afaceri Romania - Israel, pentru faptul ca schimburile comerciale au scazut dupa recordul din 2001, cand, la 30 ianuarie, s-a semnat Acordul de liber schimb.

PREA PUTIN. Intr-adevar, insasi Eurom Bank este 100% israeliana, potrivit presedintelui sau Benash Avital, chiar daca actionarul majoritar este inregistrat in Olanda, care este creditata cu investitia respectiva.

Anul trecut, comertul bilateral a ajuns la 211,7 milioane de dolari, iar pe primul semestru al acestui an s-au strans 129,66 milioane. "Totalul importurilor Israelului va ajunge anul acesta la 15 miliarde de dolari, deci este loc pentru mai multe importuri si din Romania", considera Uriel Lynn, presedintele Federatiei Camerelor de Comert din Israel care nu uita, totusi, sa adauge ca deficitul la acest capitol este cumva acoperit de exportul de forta de munca romaneasca.

REZULTATELE. "Daca vreti sa aflati care este dimensiunea intereselor economice israeliene in Romania, trebuie sa luati in considerare cifra de afaceri aferenta, care a fost estimata la 1,3 miliarde dolari la sfarsitul anului trecut", spune Jose Iacobescu. Acesta este presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania - Israel (CCIRI) si vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si municipiului Bucuresti (CCIRB), organizator al Forumului, din ambele ipostaze.

ES Rodica Radian-Gordon, ambasadoarea Israelului la Bucuresti, George Cojocaru, presedintele CCIRB, ministrul Dan Ioan Popescu, tanarul presedinte Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Alexandru Popa, s-au intrecut, ieri, in a infatisa avantajele investitiilor in Romania.

POTENTIALUL. Victor Kevehazi, senior partener la KPMG Romania, a descris tara noastra chiar ca pe o "tara a fagaduintei" in materie, scotand in relief relansarea economica chiar daca bazata acum pe consumul intern. Kevehazi a amintit "ceea ce se uita prea des si anume faptul ca Romania este a doua mare piata din zona dupa Polonia".

"Dupa aprecierile mele nu s-au exploatat decat 30% din oportunitatile de investitii din Romania", spune si Jose Iacobescu. "Nici in Statele Unite nu sunt atatea oportunitati", a mai spus vicepresedintele CCIRB.

GRIJILE. Birocratia si coruptia sunt, cum ne-am obisnuit, principalele avertismente pe care israelienii cu vechime in afacerile romanesti le administreaza celor nou-veniti, desi nu se pun intotdeauna de acord cu stadiul acestor "boli". Niels Schnecker, senior partner la Schnecker van WYK & Pearson, este inclinat sa creada ca "starea pacientului" este mai curand stabila, in timp ce presedintele Eurom Bank spune ca ar fi bine ca totul sa se reduca la un buchet de flori si o ciocolata.

Dobanzile sunt prea mari, spune Benesh Avital, dar Schnecker crede ca nu sunt probleme de finantare in Romania, pentru ca sistemul bancar romanesc este solid si dispune de numeroase linii de finantare externe.

PROIECTELE. La prima vedere, oamenii de afaceri israelieni par in primul rand interesati de tranzactiile imobiliare, unde terenurile sunt (foarte) ieftine. Iacobescu a invitat pe investitori sa cerceteze mai atent oferta provinciei, de 7-8 ori mai ieftina decat cea a zonelor de pe centura Bucurestiului, de pilda. De interes sunt si ramurile industriei alimentare, lemnul, dar si turismul cu infrastructura aferenta. "Stim ca Romania ar putea fi o tinta pentru sporturile de iarna, dar cautam si hoteluri in care partenerii sa inteleaga profitabilitatea investitiei in accesul la Internet", a sunat un exemplu.

Romanii sunt interesati sa-i atraga pe israelieni in mari proiecte energetice si au pasit cu dreptul o data cu contractul pentru termocentralele Iernut si Bucuresti Sud, de 400 de milioane de dolari. Totusi, "nevoia de investitii in energetica este de 10 miliarde de euro in urmatorii 10 ani", spune ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu.

PARC INDUSTRIAL LA MECANICA MIJA

Potrivit ministrului Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu (foto), sunt intr-o faza avansata negocierile pentru infiintarea unui parc industrial cu participare israeliana. Parcul va fi amplasat in cadrul unei unitati de productie militara in curs de conversie catre productia civila. "Am avut recent un dialog cu vice prim-ministrul israelian pe aceasta tema si auspiciile sunt favorabile", a mai spus Popescu, refuzand sa dea alte detalii. Surse din minister au dat ca probabil amplasamentul la Uzina Mecanica Mija, vizitata la inceputul lunii de Decebal Ilina, secretar de stat pentru industria de aparare.
×
Subiecte în articol: economic romania