x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Țara te vrea funcționar. Statul angajează mai mult decât industria

Țara te vrea funcționar. Statul angajează mai mult decât industria

de Valentin Gros    |    21 Aug 2020   •   09:44
Țara te vrea funcționar. Statul angajează mai mult decât industria

Statul scoate la concurs, potrivit datelor oficiale, aproape 5.400 de posturi libere în administraţie publică şi apărare, cifră care depășește oferta industriei prelucrătoare, de numai 5.200 de posturi. Dacă ne referim strict la numărul de funcționari solicitați, cei de rang înalt au o pondere de 1.495 de joburi vacante, mai mult de jumătate față de cei administrativi, care figurează cu 2.887 de locuri de muncă neocupate. La nivel național, competiția șomerilor pentru un loc de muncă a devenit de două ori mai acerbă, în decurs de un an.

 

Numărul locurilor de muncă vacante a fost, la sfârșitul lunii iunie 2020, de aproape 34.200, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) pe trimestrul II 2020. Un top al domeniilor care au nevoie de lucrători ne arată că statul surclasează economia privată la angajări. Sectorul bugetar însumează aproape o treime din numărul total al joburilor libere. Astfel, 5.360 de posturi vacante s-au regăsit în administraţia publică, 5.165 în sănătate şi asistenţă socială, iar 721 în învăţământ. La rândul său, industria oferă 6.451 de slujbe, din care 5.186 sunt în industria prelucrătoare și 97 în cea extractivă. Observăm astfel că administraţia publică oferă mai multe slujbe decât industria prelucrătoare. Nevoie relativ ridicată de angajați s-a mai semnalat în comerț (4.129 de joburi libere), transport și depozitare (2.783), informații și comunicații (2.467). La polul opus, constatăm o ofertă săracă de locuri de muncă la tranzacțiile imobiliare (70) și în hoteluri și restaurante (77), domenii afectate de criza coronavirus.

 

Penurie de specialiști

Din punctul de vedere al ocupațiilor, cei mai solicitați lucrători sunt specialiştii în diverse domenii de activitate, pentru care există 8.432 de joburi vacante. Așadar, economia duce mare lipsă de personal cu cunoștințe aplicate. Pe locurile următoare în acest top figurează lucrătorii din servicii (5.618 locuri de muncă libere) și ocupațiile elementare (4.690), semn că nu stăm prea bine nici în ce privește muncitorii cu calificare redusă.

 

Mișcare slabă în agricultură

Cele mai puține solicitări (91) sunt pentru lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit. În schimb, la destul de mare căutare se află categoria statistică „membri ai corpului legislativ, ai Executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori”. Sunt neocupate 1.495 de posturi la această categorie, din care fac parte, potrivit încadrării, miniștri sau alți angajați ai structurilor guvernamentale cu salarii bune și alte avantaje. Pe lângă aceștia, mai este nevoie și de 2.887 de funcţionari administrativi.

 

 

Concurența s-a dublat față de anul trecut

La finele lui iunie 2020, datele oficiale consemnau 467.000 de șomeri, astfel că la un loc de muncă vacant reveneau aproape 14 șomeri. Anul trecut pe vremea aceasta, în iunie 2019, erau 352.000 de șomeri și 55.000 de joburi libere, așadar numai 6 șomeri își disputau un post. Concurența de acum este, astfel, aproape dublă față de cea din 2019. Această nevoie de joburi se observă și în evoluția ratei locurilor de muncă vacante (raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante şi numărul total al locurilor de muncă). Indicatorul a coborât de la 1,11% în iunie 2019 până la 0,71% în iunie 2020. În prezent (la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului în curs), cea mai mică rată a joburilor libere este raportată în hoteluri și restaurante, 0,04%, după un declin sever, de la 0,91% la finele trimestrul II al anului trecut. Destul de prost se prezintă situația și pentru cei care caută un post în învățământ, unde rata este de 0,21%, în scădere de la 0,36%. Industria extractivă are tot un nivel de 0,21%, dar după o diminuare mai modestă, de la 0,28%. La rândul său, industria prelucrătoare consemnează o reducere puternică a ratei joburilor vacante, de la 1,13% în al doilea trimestru al anului trecut la 0,47% în trimestrul 2 din 2020. De asemenea, în sectorul „administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public” a intervenit o scădere de la 2,48% la 1,93%

 

Datele oficiale privind șomajul nu includ așa-numiții șomeri tehnici, disponibilizați temporar ca urmare a crizei COVID-19. În timpul restricțiilor, numărul contractelor de muncă suspendate a ajuns până la 900.000.

 

 

×