x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taranul roman este impovarat de impozite

Taranul roman este impovarat de impozite

25 Aug 2004   •   00:00

In Romania, un agricultor, membru asociat intr-o societate de profil, trebuie sa plateasca statului, anual, 20 de taxe si impozite: 14 ca persoana juridica si alte 6 ca persoana fizica.

FLORINA ZAINESCU

Marea majoritate a taranilor autohtoni traiesc in saracie: nu au bani si utilaje sa-si infiinteze si sa-si lucreze culturile asa cum trebuie si rodul muncii lor se vinde la preturi derizorii.

PLATESTE TAXA! Mai sunt si aceia care si-au luat inima in dinti si si-au facut asociatii familiale sau societati agricole. Acesti "norocosi" se plang insa de taxele si impozitele prea mari. Si prea multe. Ei au de platit nu mai putin de 14 taxe si impozite in contul firmei lor si alte 6 in nume propriu, a declarat Gheorghe Predila, presedintele Uniunii Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (UNPAR), in cadrul unei dezbateri organizate de Partidul Umanist din Romania (PUR) cu reprezentanti ai patronatelor din agricultura. Astfel, un asociat sau un proprietar de societate agricola trebuie sa acopere taxa pe valoarea adaugata (TVA) - 19%. Apoi, mai are de achitat impozitul pe profit - 25% - sau pe venit - 1,5%, impozit pe salarii, contributii la asigurari sociale (CAS) pentru angajati - 22% din fondul de salarii, o contributie de 3% la fondul de somaj, 7% pentru sanatate, 0,5% la fondul de risc pentru munca si boli profesionale si 0,75% - comisionul pentru carti de munca. Si lista continua cu alte cateva taxe, printre care cele locale si de mediu.

TVA PE UZUFRUCT. Producatorul agricol autohton este deranjat si de faptul ca trebuie sa achite taxa de drum pentru tractoarele din dotare. "O astfel de taxa este aberanta. Noi nu mergem cu tractoarele pe sosele. Tractoarele se utilizeaza pe camp, de ce trebuie sa platim taxa de drum inclusa in pretul motorinei? Scapasem de ea in 2002 si acum a fost reintrodusa", a declarat Predila. El a acuzat si anomaliile impuse de unele administratii financiare in tara, care pun producatorii sa plateasca taxe pe uzufruct. "Un producator agricol, membru intr-o asociatie, plateste 16 taxe si impozite acolo, iar daca vrea sa ia de la asociatie din propriile produse sa le dea animalelor de acasa mai plateste, complet aiurea, TVA pe produs, pe uzufruct", a spus Predila. In plus, el trebuie sa-si achite si impozitele pe salariu, CAS-ul, contributia la fondul de somaj si la cel de sanatate daca este salariat, impozitul pe terenuri, cladiri, constructii si mijloace de transport si impozitele pe dividendele primite de la societate.

PLANGERI

Legile prost interpretate - in defavoarea producatorului agricol - , lipsa sustinerii din partea statului pentru cei care lucreaza in sector, dar si accesul la credite - care este aproape imposibil pentru agricultori - au fost alte probleme ridicate de reprezentantii patronatelor in cadrul dezbaterii organizate de PUR. Agricultorii s-au aratat nemultumiti si de faptul ca munca lor nu este respectata prin nerespectarea preturilor de referinta ale produselor agricole. Prin hotarare de Guvern acesta a fost stabilit la 5.500 lei/kg de grau, dar, in practica, pretul este de 4.000 lei/kg, iar producatorii ies in pierdere.
×
Subiecte în articol: economic