x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tariceanu contra Luca - Actiunile trebuie sa ajunga la angajati

Tariceanu contra Luca - Actiunile trebuie sa ajunga la angajati

de Adrian N. Ionescu    |    06 Apr 2006   •   00:00
Tariceanu contra Luca - Actiunile trebuie sa ajunga la angajati

Piata bursiera a asteptat decizia Guvernului privind modul de vanzare a pachetului de 8% catre salariati. Primul- ministru isi pastreaza opinia ca salariatii trebuie sa cumpere individual, fara "interpusi", sustinand una dintre variantele inaintate de ministrul Codrut Seres.

Bursa a asteptat degeaba, ieri, ca Guvernul sa aleaga una din variantele propuse de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) pentru vanzarea actiunilor Petrom promise salariatilor. Variantele au fost inaintate inca de saptamana trecuta, potrivit ministrului Codrut Seres. Fara a preciza cand s-ar putea ajunge la o decizie, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca hotararea va fi luata altadata. "Mi-a fost inaintat un memorandum, l-am avizat si mi-am pastrat punctul de vedere potrivit caruia vanzarea pachetului de 8% catre salariati aprobat prin Legea de privatizare a Petrom, trebuie sa fie catre salariati. Acestia trebuie sa-si exprime individual optiunea si au dreptul sa cumpere actiunile individual, nu prin interpusi", a declarat premierul Tariceanu.

VARIANTE. Una dintre propunerile MEC consta tocmai in vanzarea directa catre salariati. Prin urmare, Tariceanu este impotriva celeilalte variante, care ar permite Asociatiei salariatilor PAS Petrom sa intermedieze distributia actiunilor, chiar daca asociatia nu este nominalizata. In prima varianta, o banca ar urma sa distribuie actiunile, prin cel putin 150 de puncte de lucru din toata tara, celor care vor prezenta documentele care atesta ca sunt sau au fost salariati ai Petrom dupa infiintarea companiei in 1997. Pentru a doua varianta, PAS Petrom, controlata de liderul sindical Liviu Luca, a angajat deja serviciile bancii de investitii Credit Suisse First Boston, care ar urma sa crediteze achizitia, sa valorifice actiunile celor care nu au bani, sa le plateasca si sa le distribuie castigul net.

ZVONURI. Ieri, pretul actiunii a oscilat in jurul valorii de 0,5450 lei, nivel la care s-a oprit marti, dupa o scadere consistenta de 5,2%. Abia la finalul sedintei, dupa declaratia premierului, valoarea de piata a Petrom a mai pierdut 0,9%. Chiar si asa, pretul este de aproape trei ori mai mare decat cel la care salariatii au dreptul sa cumpere actiunile promise, adica echivalentul a 5,25 eurocenti, potrivit contractului de privatizare.

Pretul Petrom a fost practic blocat de zvonurile potrivit carora situatia convine de minune persoanelor din conducerea Petrom si a sindicatului care (mai) detin actiuni. Vanzand chiar la nivelul actual, isi vor putea rascumpara de la stat portofoliul de trei ori mai ieftin, cu un profit considerabil.

PRUDENTA. Piata pare sa parieze pe castigul de cauza al variantei vanzarii directe, ceea ce ar duce la continuarea scaderii. Totusi, "caderea Petrom a contribuit la o tendinta descendenta generala mai veche, declansata o data cu scandalul deciziei parlamentare privind pragul maxim permis actionarilor SIF", crede Nicolae Ghergus, directorul executiv al societatii de brokeraj Confident Invest.
×
Subiecte în articol: economic petrom