x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tăriceanu visează o Romănie nucleară

Tăriceanu visează o Romănie nucleară

06 Oct 2007   •   00:00
Tăriceanu visează o Romănie nucleară

Autorităţile vor să construiască a doua centrală nucleară care să asigure independenţa energetică a Romăniei. 32 de potenţiali investitori au cumpărat deja documentaţia necesară intocmirii ofertelor pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.


Autorităţile vor să construiască a doua centrală nucleară care să asigure independenţa energetică a Romăniei. 32 de potenţiali investitori au cumpărat deja documentaţia necesară intocmirii ofertelor pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.


Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat ieri că l-a insărcinat pe ministrul Economiei să găsească un amplasament unde ar putea fi construită o nouă centrală nuclearelectrică, intrucăt Romănia trebuie să continue să işi dezvolte capacităţile de producţie a energiei electrice. "Au fost făcute mai multe studii privind potenţialele locaţii unde putem construi o nouă centrală nuclearelectrică. Il rog pe ministrul Economiei şi Finanţelor (Varujan Vosganian - n.r.) să se găndească incepănd de astăzi asupra unui amplasament", a spus Tăriceanu, cu ocazia inaugurării Unităţii 2 a centralei de la Cernavodă. Şeful Guvernului a precizat că au fost evaluate anumite amplasamente in trecut, dar acum trebuie să fie ales unul dintre ele, "care va fi tras la ţintă". Potenţialele locaţii ale noii centrale sunt pe Olt, la Făgăraş, sau in Moldova.


MAI PUŢIN. La centrala nuclearelectrică de la Cernavodă nu se mai pot da in folosinţă decăt reactorele 3 şi 4, pentru că reactorul 5 este imposibil de realizat "din punct de vedere tehnic". Cu Unitatea 5 sunt unele probleme tehnice, nu este capacitatea tehnică de a se face, deci vom avea doar patru reactoare la Cernavodă", a afirmat Tăriceanu. Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a precizat că pentru reactorul 5 ar trebui efectuate studii, deoarece in anii ’70, cănd a fost proiectată centrala de la Cernavodă, nu a fost luată in calcul posibilitatea de a exista schimbări climatice, iar acum nu există potenţial hidrologic pe Dunăre pentru răcirea a cinci reactoare.


INAUGURARE. Grupul 2 al centralei nucleare, a cărui construcţie a inceput in anul 2003, a fost conectat pentru prima oară la sistemul energetic naţional la 7 august. La 26 septembrie, reactorul nuclear 2 a inceput să funcţioneze la capacitatea nominală, de 700 MW. Finalizarea şi intrarea in exploatare a Unităţii 2 va creşte ponderea energiei nucleare in consumul la nivel naţional la 17%-18%. Reactorul 1 al centralei, care funcţionează din anul 1996, asigură circa 10% din consumul naţional de electricitate.


Reactor de 3,2 miliarde de euro

Statul romăn intenţionează să construiască alte două reactoare nucleare, investiţie estimată la 2,2 miliarde de euro, pentru care aşteaptă oferte din partea investitorilor interesaţi pănă la 25 octombrie. "La reactoarele 3 şi 4 putem merge şi singuri, pe forţele noastre, sau in parteneriat public-privat", a arătat şeful Executivului. Premierul a afirmat că, pănă la inceperea efectivă a reactoarelor 3 şi 4, autorităţile intenţionează să deruleze unele lucrări, pentru a menţine in ţară forţa de muncă calificată in domeniul energetic şi nuclear. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că, dacă reactoarele 3 şi 4 ar fi construite separat, costurile ar varia intre 2,4 şi 2,6 miliarde de euro, faţă de nivelul prognozat de circa 2,3 miliarde de euro. "Vrem să facem unele lucrări la reactoarele 3 şi 4, care să fie recunoscute de viitorii parteneri ca investiţii, pe care să le recuperăm", a afirmat Vosganian.
Un număr de 32 de potenţiali investitori au cumpărat pănă joi documentaţia pentru intocmirea ofertelor angajante in vederea construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. Printre companiile care au cumpărat documentaţia se află Alro Slatina, Silcotub Zalău, Energy Holding, Lafarge, Rompetrol, Enel, CEZ, EGL, ArcelorMitall Galaţi, RWE, E.ON, Ansaldo Italia, Asociaţia Furnizorilor de Echipamente (AFEN), Electrica, Tess Conex Iaşi şi băncile BNP Paribas şi Société Générale. Pe lăngă acestea au fost selectate şi companiile care au depus oferte anul trecut.



×
Subiecte în articol: economic