x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa auto, spre proces cu UE

Taxa auto, spre proces cu UE

de Elena Stan    |    29 Noi 2007   •   00:00
Taxa auto, spre proces cu UE
Sursa foto: Jurnalul foto/

Răspunsul nesatisfăcător dat de autorităţile romăne Comisiei Europene cu privire la taxa de primă inmatriculare a dus la declanşarea fazei a doua a procedurii de infringement impotriva Romăniei.

Răspunsul nesatisfăcător dat de autorităţile romăne Comisiei Europene cu privire la taxa de primă inmatriculare a dus la declanşarea fazei a doua a procedurii de infringement impotriva Romăniei. Autorităţile romăne şi Comisia Europeană au purtat o amplă corespondenţă pe acest subiect in ultimele nouă luni, insă nu au ajuns la un acord. Pentru revizuirea modului de calcul al taxei auto, CE ne mai acordă un termen de două luni inainte de a da in judecată statul romăn la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ). Colegiului Comisarilor, care a luat decizia declanşării fazei a doua din procedura de infringement, a ţinut cont şi de numărul mare de scrisori ajunse la Bruxelles de la cetăţenii romăni nemulţumiţi de faptul că trebuie să plătească taxă atăt de mare.

PROMISIUNI.Finanţele vor elabora, anul viitor, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea taxei auto in acord cu cerinţele Comisiei Europene, actul urmănd să fie aprobat de Guvern in februarie-martie şi să intre in vigoare de la 1 iulie 2008, potrivit unor surse guvernamentale.

Incasările din taxa de inmatriculare au ajuns la 787,6 milioane de lei (peste 225 milioane de euro), la jumătatea lunii noiembrie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Suma colectată din taxa de inmatriculare depăşeşte nivelul de 766,8 milioane de lei (219 milioane de euro) estimat de autorităţi, prin legea bugetului de stat, pentru tot anul 2007. Pentru 2008, Finanţele au programat incasări din această taxă de 600,8 milioane de lei (171 milioane de euro). Taxa de primă inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculează in funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii. Nivelul taxei porneşte de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrică de 600 cmc, dotate cu euro 4 şi ajunge pănă la 8.586 de euro pentru autoturismele mai vechi de şase ani, fără euro şi cu o capacitate cilindrică de peste 3.000 cmc.

×
Subiecte în articol: economic