x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxe pe case, nu pe lux

Taxe pe case, nu pe lux

de Daniela Ivan    |    09 Aug 2005   •   00:00
Taxe pe case, nu pe lux

Impozitul pe proprietatea imobiliara, asa cum planuieste Ministerul de Finante sa-l introduca, este o gafa. Aceasta este concluzia unui studiu elaborat de Societatea Academica Romana.

Impozitul pe proprietatea imobiliara, asa cum planuieste Ministerul de Finante sa-l introduca, este o gafa. Aceasta este concluzia unui studiu elaborat de Societatea Academica Romana.

Impozitul pe cladiri si terenuri trebuie aplicat strict la valoarea de piata, fara exceptii si distorsiuni care sa complice lucrurile, spune Sorin Ionita, directorul executiv al Societatii Academice Romane (SAR).

GRESELI. Unde greseste Ministerul de Finante? "Strategia de reforma fiscala, discutata zilele acestea de Guvern, arunca pe piata ideea ca proprietatile de lux trebuie impozitate suplimentar. Aceasta nu este numai o greseala de comunicare ce se va intoarce impotriva guvernantilor pe termen lung, ci si o eroare de politici", se arata in studiul SAR. Nu trebuie sarit in cealalta extrema, ci simpla adoptare a unui sistem neutru, in care fiecare sa plateasca un procent fix din valoarea proprietatii, este suficienta. O alta eroare este si faptul ca "Ministerul de Finante procedeaza grabit si imprevizibil in aceasta chestiune delicata in care nu are experienta, pentru ca de ani buni acest impozit este administrat de primarii", se mai spune in studiul SAR.

INECHITATE. Nici actualul sistem de impozitare a proprietatilor nu este echitabil, el trebuie schimbat, deoarece are doua mari probleme. Cu cat o proprietate este mai valoroasa, cu atat mai mic este procentul efectiv de impozitare. De exemplu, pentru un apartament de 80 mp amplasat in Rahova se plateste un impozit de 19 euro, care inseamna 0,095% din valoarea de piata a imobilului. Dar, pentru acelasi apartament amplasat in Piata Universitatii, impozitul este de 27 de euro, ceea ce reprezinta numai 0,038% din valoarea de piata.

SOLUTIE. Specialistii SAR spun ca Guvernul trebuie sa vina cu o lege-cadru care sa incurajeze introducerea sistemelor de impozitare prin proiecte-pilot initiate la nivel local, in special in marile municipii care au capacitate si interesul sa o faca. "Astazi nu mai este asa de greu de construit o baza de date cu valoarea de piata a proprietatilor - ca dovada ca notarii si-au creat rapid un asemenea sistem dupa ce s-au privatizat", spune Sorin Ionita. El adauga ca aceasta trebuie sa fie strategia fiscala a Guvernului in materie de impozite locale, nu stabilirea detaliilor pana la virgula de la centru. Asa se impoziteaza proprietatea in majoritatea tarilor dezvoltate.

×
Subiecte în articol: economic