Consiliul Concurentei este aproape de a da un verdict asupra investigatiilor care au ca obiect posibila incalcare a legilor concurentei de catre Visa si MasterCard.
CATALIN BUDESCU
|
LA LIMITA LEGII. Comisioanele incasate de banci de pe urma retragerilor de numerar prin cardurile emise sub sigla Visa si MasterCard vor fi investigate de Consiliul Concurentei |
Consiliul Concurentei este nemultumit de un acord incheiat de principalele cinci banci romanesti care au stabilit comisioane interbancare interne, atat cele pentru retragerile de numerar, cat si cele pentru platile cu carduri la comercianti. La fiecare retragere de numerar, efectuata cu cardurile emise de o banca de la bancomatele altei banci membra a protocolului se percepe un comision de 0,5% din suma la care se adauga suma fixa de 25.000 de lei. Cum aceasta regula se aplica instrumentelor de plata electronice emise sub sigla Visa si MasterCard, institutii care au impus bancilor acest protocol, Consiliul Concurentei si-a extins investigatiile si asupra acestor institutii.
Consiliul a declansat o investigatie referitoare la posibila incalcare a prevederilor legii concurentei de catre Visa si MasterCard, prin stabilirea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile realizate la punctele de vanzare. Aceasta investigatie a fost demarata in contextul in care autoritatea de control a deschis si in anul 2002, din proprie initiativa, o investigatie similara, care viza principalele banci de pe piata.
INTELEGERE. La sfarsitul anului trecut, Consiliul Concurentei a decis sa comaseze cele doua investigatii. Potrivit institutiei, aceste companii au stabilit, in mod colectiv, nivelul comisionului de retragere de numerar perceput la utilizarea ATM-urilor sau serviciilor de ghiseu ale altei banci decat cea emitenta a cardului. Comisioanele - atat cele pentru retragerile de numerar, cat si cele pentru platile cu carduri la comercianti - au fost stabilite in baza regulilor si regulamentelor Visa si MasterCard, aplicabile pe plan international. Conform acestor reguli, toate bancile sunt libere sa isi stabileasca comisionul de schimb national. Daca nu exista astfel de acorduri, institutiile bancare vor utiliza ratele intraregionale pentru a asigura functionarea eficienta a sistemelor de plata prin card. In baza acelorasi reguli, toate comisioanele interbancare au o legatura indirecta cu posesorul de card, fiecare banca emitenta fiind libera sa-si stabileasca nivelul comisioanelor practicate clientilor sai, in functie de propria politica de comisionare si de serviciile oferite.
VISA SI MASTERCARD. In aceasta idee, pentru a nu exista blocari ale platile prin card, Consiliul Concurentei a decis, la sfarsitul anului trecut, sa analizeze posibilitatea acordarii companiilor Visa si MasterCard a unor dispense pentru exceptarea lor de la unele prevederi ale legii concurentei, in cazul comisioanelor interbancare la tranzactiile realizate la punctele de vanzare. "Pentru a nu fi perturbat sistemul national de plati prin card, in timpul investigatiei au avut loc discutii cu reprezentantii celor doua organizatii, in urma carora Visa si MasterCard au depus cereri in vederea obtinerii exceptarii individuale - pentru regulile si regulamentele aplicabile membrilor lor - de la prevederile din legea concurentei", a precizat Consiliului Concurentei. De asemenea, institutia a precizat ca legea interzice orice intelegeri intre agentii
economici sau asociatii de agenti economici, care au ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca.
ISTORIC
|
In anul 2002, Consiliul Concurentei a deschis o investigatie referitoare la posibila incalcare a prevederilor Legii concurentei de catre un grup de banci format din BCR, Banc Post, BRD-GSG, Raiffeisen si Banca Comerciala "Ion Tiriac". Investigatia pe piata bancara (comisioane carduri) priveste posibila incalcare a art.5 (1), prin stabilirea in mod colectiv a nivelului comisionului de retragere de numerar perceput detinatorilor de carduri care utilizeaza ATM-urile altei banci decat cea emitenta a cardului.
|