x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Teheranul nu se va limita doar la Nabucco

Teheranul nu se va limita doar la Nabucco

14 Iul 2010   •   00:00

Iranul nu se va limita să furnizeze gaze doar pentru conducta Nabucco şi este dispus să negocieze cu alţi operatori, a anunţat astăzi ministrul iranian al Petrolului, Mirkazemi Masoud, aflat în vizită la Moscova.



"Exportul de gaz nu va fi limitat la o conductă unică. Interesele statului nostru ar putea să ne încurajeze să folosim şi alţi operatori", a spus el. Oficialul a subliniat, de asemenea, că proiectele pentru furnizarea de gaze din Iran ar fi profitabile pentru ţară.

Construcţia zonei de sud a conductei de gaz Nabucco ar trebui să înceapă în 2011 şi este programată pentru punere în funcţiune în 2014. Evaluat la 7,9 miliarde dolari şi o lungime de 3.000 km, proiectul Nabucco este o extensie a Baku-Tbilisi-Erzurum. Proiectul este promovat de Uniunea Europeană, iar conducta ar trebui să permită transportul anual a 20-30 de miliarde de metri cubi de gaz caspic, ocolind Rusia. Nabucco va trece prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, România şi Austria. Două treimi din traseul conductei va străbate teritoriul turc. Iranul este considerat o componentă-cheie a acestui proiect.

×
Subiecte în articol: economic