x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Teleprezenţa, obligatorie

Teleprezenţa, obligatorie

de Alexandru Radescu    |    18 Oct 2007   •   00:00
Teleprezenţa, obligatorie

Piaţa romănească pentru echipamente de videoconferinţă se apropie de cinci milioane de euro. Clienţii pentru aceste sisteme sunt in mare parte instituţii publice.

Piaţa romănească pentru echipamente de videoconferinţă se apropie de cinci milioane de euro. Clienţii pentru aceste sisteme sunt in mare parte instituţii publice.

De la scenarii de film SF la un business real, global de sisteme de videotelefonie şi videoconferinţe, tehnologia in domeniu nu a avut chiar aşa de mult de aşteptat. Mai mult, sistemele respective nu sunt privite ca nişte mofturi, ci ca modalităţi prin care o companie sau o instituţie ajunge să facă economii importante. In ce mod? Se renunţă la deplasări costisitoare şi se căştigă timp. Iată că sistemele de videoconferinţe prind şi in Romănia, business-ul fiind aici incă intr-o fază incipientă, potrivit oficialilor Avitech, companie care deţine 80% din piaţa locală pe acest segment de echipamente. "Piaţa romănească de echipamente pentru videoconferinţe se află undeva la patru-cinci milioane de euro", a declarat ieri Andi Segal, IT System Integration manager Avitech. Compania este şi distribuitor Tandberg, numărul 1 in lume pe acest gen de sisteme. De altfel, compania norvegiană a anunţat recent achiziţia firmei britanice Codian, un important jucător in domeniul infrastructurii pentru teleconferinţe.

SISTEME. "Clienţii pentru sisteme de videoconferinţă sunt in mare parte instituţii publice", a declarat preşedintele Avitech, Silvio Vitenstein. Preţul acestor echipamente incepe de la 3.000 de euro, dar pentru sisteme complexe se porneşte de la 20.000 de euro.

Sisteme de videoconferinţă tip set-top sunt "vărful" tehnologic al domeniului. Sistemele de acest tip sunt fie integrate in sala de prezentare, fie sunt furnizate cu stand propriu şi monitoare cu plasmă. Sistemul poate, de asemenea, iniţia sesiuni de videoconferinţă cu alte patru locaţii utilizănd reţele IP sau ISDN. Printre proiectele in derulare ale Avitech, pe videoconferinţe, este şi cel cu Ministerul Justiţiei, in valoare de 400.000 de euro. Anul acesta, afacerile companiei vor creşte cu 50%, pănă la 14,5 milioane de euro, faţă de 2006 şi se estimează o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro in 2008. Avitech cuprinde trei divizii: Systems, Audio-Video, Smart House.

alex.radescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic sisteme