x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tendinta - Creditul in valuta se revigoreaza

Tendinta - Creditul in valuta se revigoreaza

de Adrian Mihai    |    04 Apr 2006   •   00:00
Tendinta - Creditul in valuta se revigoreaza

Creditarea in euro si dolari castiga din nou teren, dupa cateva luni de stagnare.

Creditul in valuta exprimat in euro a crescut cu 1,3% in luna februarie. Aceasta evolutie confirma astfel tendinta de revenire a acestui tip de imprumut, observata inca din luna anterioara. In ianuarie, creditul inregistrase un avans de 0,1%, important daca luam in considerare faptul ca ultima luna a anului trecut soldul creditului in valuta scazuse cu 2,9%. Explicatia consta in faptul ca numeroase banci au procedat la majorarea capitalului social pentru a fi in concordanta cu reglementarile BNR si pentru a putea acorda in continuare credite in valuta. Se remarca totusi o rasturnare de situatie fata de acum un an. Atunci, creditul in lei crestea cu 1,7%, in timp ce componenta in valuta se majora atunci cu 3%, fata de 5,3% si respectiv 1,3% in ultimele 12 luni.

SOLD. Ritmul de crestere a creditarii s-a accelerat in februarie fata de cel consemnat in luna precedenta. Soldul creditului neguvernamental din ultimele 12 luni a crescut in luna februarie cu 50,2%, la 62,4 miliarde de lei, conform datelor furnizate de BNR. Acelasi indicator crescuse in ianuarie cu 49,1%.

PROGNOZA. Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu (foto), apreciaza ca soldul creditelor pentru populatie va creste si in acest an, in termeni reali, dar ritmul va fi cel mult la nivelul din 2005. El a estimat ca volumul total al creditului va depasi la sfarsitul acestui an nivelul de 24% din PIB, comparativ cu 22% din PIB in 2005. Anul acesta, dinamica imprumuturilor pentru populatie va scadea concomitent cu revigorarea finantarilor acordate companiilor. Economiile in lei ale populatiei s-au majorat in februarie cu 0,8%, pana la 17.350 milioane RON. Fata de acum un an, economiile au avut o crestere de 17,2%.

×
Subiecte în articol: economic