x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ţepe mioritice cu listarea Facebook

Ţepe mioritice cu listarea Facebook

de Daniel Ionaşcu    |    20 Feb 2012   •   21:00
Ţepe mioritice cu listarea Facebook

Abia a fost anuntata oficial listarea Facebook, ca iata ca au aparut ca ciupercile pe plaiuri mioritice tot felul de tepe si inselaciuni menite sa usureze de bani pe cei slabi de inger si dornici de profituri fabuloase peste noapte.

'Buna ziua! Sunteti constient ca Facebook se va lista in acest an intr-o oferta primara care sa adune 10 mi­liarde de dolari la o evaluare a companiei de 100 de miliarde de dolari?' Daca ati primit astfel de telefoane, trebuie sa stiti ca tocmai sunteti victima unei tentative de frauda. 'Ce suma ati investi daca eu va ofer posibilitatea de a face un castig de 30%?' Cam asa suna un apel care promite marea cu sarea.

Autoritatile recomanda sa va feriti de astfel de oferte si sa prezentati datele de contact ale celor care va ofera astfel de castiguri fabuloase Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), pentru a investiga situatia. 'Nimeni pe piata romaneasca nu are voie sa promoveze un IPO (oferta publica initiala – n.r.) in America. Teoretic, asa ceva este posibil, dar trebuie un prospect aprobat de CNVM, or, asa ceva nu exista', a declarat pentru Jurnalul National Bogdan Chetreanu, comisar CNVM. 'In al doilea rand, cine garanteaza asa ceva, e o escrocherie. Au mai fost cazuri in urma cu cativa ani', a completat oficialul.

Exista insa scapari ale legislatiei, care permit astfel de actiuni, precizeaza Iulian Panait, presedintele KTD Invest. 'Brokerii din tara, auto­rizati sau nu, marketeaza un eveniment foarte cunoscut. Unii sunt de la companii autorizate si men­tioneaza si riscurile, respectiv ca e o investitie ce comporta un grad de risc', a afirmat Panait. In schimb, cei care vin cu astfel de oferte pot fi mai agresivi la telefon, dar, in momentul cand se semneaza contractele, ar trebui sa existe si o bucata consistenta despre riscuri. 'E posibil ca acestia sa incerce sa stabileasca o intalnire. Unele companii pot promova deri­vate sau instrumente nesuprave­ghea­te de CNVM, iar altele pot fi companii de consultanta care lucreaza in tandem cu altele de brokeraj', a mai spus Iulian Panait. In orice caz insa, pe piata de capital din Romania e interzisa 'garantarea' de castiguri.

Asteptare furibunda pe burse
Listarea Facebook este unul dintre cele mai asteptate momente ale anului 2012. Anul trecut, compania a vandut actiuni in valoare de 1,5 miliarde de dolari la o evaluare de 50 de miliarde. Gigantul social a ajuns la 850 de milioane de utilizatori inregistrati si s-a extins pe noi piete, precum lan­sa­rea de servicii de ascultat muzica online. Pe 1 februarie, colosul a depus in SUA prospectul de listare: vrea sa vanda actiuni in va­loare de 5-10 miliarde de dolari pentru capital de lucru la o evaluare de 75-100 de miliarde de dolari. Listarea Facebook e cel mai asteptat eveniment de la cea a Google, din 2004.

Cu toate acestea, faptul ca investitorii se ingra­ma­desc sa cumpere titluri Facebook nu e o garantie ca actiunile vor creste pe viitor. Dupa un boom de peste 30% in primele zile de la listarile recente ale Groupon si ale Zynga, pro­du­ca­torul jocurilor Farmville si CityVille, titlurile acestora au scazut sub pretul de oferta. De asemenea, o serie de analisti aver­tizeaza ca ne aflam intr-o noua bula, iar o valoare de 100 de miliarde de dolari nu e justificata pentru o societate care are venituri anuale de doar 4 miliarde de dolari.

La o capitalizare de 100 de miliarde de dolari, Facebook ar valora mai mult decat Hewlett-Packard (57,5 miliarde de dolari) – cel mai mare producator mondial de calculatoare, Amazon.com (87 miliarde) – cel mai mare retailer online din lume, Dell (32,4 mili­arde) sau eBay (42,4 de miliarde). O valoare apropiata, respectiv 107,9 miliarde de dolari, o are Cisco, care e liderul planetar pe echi­pamente de retelistica si care are in conturi 44,6 miliarde dolari.

×