x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Terenurile agricole mari se pot vinde doar cu avizul MADR

Terenurile agricole mari se pot vinde doar cu avizul MADR

de Dan Straut    |    26 Noi 2020   •   10:25
Terenurile agricole mari se pot vinde doar cu avizul MADR

Vânzarea de terenuri agricole aflate în extravilan cu o suprafaţă mai mare de 30 hectare va fi atestată doar prin avizul final emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), arată o ordonanță de urgență adoptată de Guvern. Direcţiile Agricole judeţene își vor da avizul pentru terenurile cu o suprafaţă de până la 30 de hectare. Această prevedere vine după ce, la jumătatea lunii august 2020, a intrat în vigoare o nouă lege care prevede un număr mai mare de preemptori (înaintea cumpărătorilor străini) la vânzarea terenurilor agricole și supraimpozitarea profitului rezultat din revânzarea acestora.

 

Cererile de vânzare se soluţionează „cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor, arendaşilor, proprietarilor vecini, precum şi al statului român, prin Agenţia Domeniilor Statului, în această ordine, la preţ şi în condiţii egale”, precizează Ministerul Agriculturii.

Potrivit MADR, nu mai puțin de 107.175 de cereri prin care se solicită afişarea ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan au fost depuse la nivel naţional, în acest an, până la 13 octombrie. „Din total, în perioada 1 aprilie - 13 octombrie 2020 au fost depuse 69.459 de cereri, iar în perioada 1 septembrie - 13 octombrie 2020, un număr de 21.993 de cereri, aflate în curs de soluţionare, pentru care au fost emise actele necesare perfectării contractelor de vânzare”, menționează MADR.

 

Cifre incerte despre deținerile străinilor

 

Potrivit datelor furnizate la sfârșitul anului trecut de Ministerul Agriculturii, la solicitarea Agerpres, în România sunt înregistrate 793 de persoane fizice și juridice străine care exploatează terenuri agricole, în suprafață totală de 422.000 de hectare. Din punctul de vedere al provenienţei, cele mai multe persoane sunt din Italia (194), Germania (80), Franţa (33), Austria (31), Olanda (28), Spania (23), Belgia (17), Danemarca (16) şi Grecia (10).

Pe de altă parte, un studiu comandat în urmă cu 5 ani de parlamentarii europeni arăta că străinii ar fi ajuns să controleze până la 40% din terenul arabil al României. Printre marii proprietari sunt cetăţeni libanezi, conţi austrieci, dar și bănci, fonduri de investiții şi companii de asigurări. Potrivit studiului, în care se menţiona că România nu are date oficiale despre acest fenomen, în jur de 20%-30% din terenul arabil al ţării aparţine cetăţenilor străini din UE, în timp ce alte 10% aparţin unor persoane rezidente în alte state decât cele UE.


 

 

Tranzacția anului, în Timiș

 

În ultimii trei ani, cele mai mari tranzacţii cu terenuri agricole au avut loc în judeţul Timiş, arată datele centralizate de Ministerul Agriculturii. Potrivit acestora, Gemuseland România - companie deţinută de Maria Doris Schlereth, cetăţean german - a cumpărat, în acest an, 107 hectare de teren arabil de la o familie din localitatea Jebel, judeţul Timiş, cu 3,3 milioane de lei (680.000 de euro). Terenul este împărţit în trei parcele, potrivit datelor publice, iar preţul mediu al unui hectar a fost de 30.800 de lei (6.400 de euro).

 

 

Prevederile noii ordonanțe se aplică până la 31 ianuarie 2021, iar avizele finale sau adeverinţele de liberă vânzare se emit în maximum 10 zile de la intrarea ei în vigoare.


 

 

×