Termenul mediu de recuperare a TVA a crescut în acest an cu cel puţin trei luni faţă de termenele de recuperare din anii anteriori, potrivit firmei R&M Audit, unul dintre liderii pieţei de contabilitate.
"Rambursarea TVA-ului este o sursă importantă de lichidităţi, având în vedere că, de la începutul crizei şi până în prezent, finanţarea a devenit din ce în ce mai greoaie, afectând nu numai investiţiile companiilor, ci în primul rând derularea operaţiunilor zilnice; întârzierile foarte mari înregistrate de firme la recuperarea TVA-ului contribuie în mod semnificativ la creşterea numărului de falimente, întărind astfel şi mai mult criza pe care o traversăm", a declarat Mirela Şerban, Managing Partener R&M Audit.
Conform Codului de Procedură Fiscală, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie ca, în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, să realizeze controlul în urma căruia să avizeze sau nu rambursarea taxei. După finalizarea controlului care, conform legii, nu trebuie să dureze mai mult de 30 de zile, sumele solicitate la rambursare sunt acceptate şi aprobate, iar apoi, în termen de 30 de zile de la data semnării procesului-verbal de control, contribuabilul ar trebui să încaseze banii. "Din păcate însă, în lumea reală, lucrurile nu stau deloc aşa. În plus, pe lângă faptul că termenele sunt cu mult depăşite, contribuabilul nici măcar nu poate afla din timp cu ce întârziere îşi va primi banii şi nu poate planifica nici o plată ulterioară la care să îi folosească", a spus Şerban.