x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Termocentralele din România stau să cadă

Termocentralele din România stau să cadă

18 Ian 2011   •   18:04

România trebuie să retragă din funcţiune capacităţi de producţie a energiei de 5.544 de megawaţi, în următorii zece ani, adică 28% din întreaga capacitate a sistemului energetic, a declarat, Alexandru Săndulescu, directorul general al Direcţiei de Politici Energetice din Ministerul Economiei, la Conferinţa Wind Power Romania.

"România trebuie să retragă din funcţiune capacităţi de producţie a energiei de 5.544 de megawaţi, adică 28% din întreaga capacitate a sistemului energetic, până în 2020. în această perioadă, consumul de energie va creşte cu peste 2% pe an. Deci va fi nevoie de noi unităţi de producere a energiei”, a declarat Săndulescu.

Având în vedere că circa 25% din energia naţională e produsă în hidrocentrale iar alţi 17% o reprezintă energia generată la centrala nucleară de la Cernavodă, rămâne că sectorul termo furnizează circa 58% din total. Astfel, în urma unui calcul simplu rezultă că o termocentrală din două ar trebui să fie închisă. Primele pe listă sunt termocentralele Doiceşti, Borzeşti, Brăila şi Galaţi, pentru care statul caută parteneri străini încă din 2007. Deşi pentru majoritatea s-au semnat acorduri, lucrările efective nu au demarat efectiv.

Următoarele în vizor sunt termocentralele pe huilă, Mintia şI Paroşeni. Jurnalul Naţional a prezentat deja că la Mintia trebuie închise de anul acesta grupurile 3 şI 4 dacă nu se realizează lucrările de desulfurare.

De asemenea, complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova trebuie să realizeze lucrări de mediu de câteva miliarde de euro pentru a respecta cerinţele Uniunii Europene, asumate la aderare.

În plus, nici termocentralele pe gaz, deţinute de ELCEN, care asigură alimentarea cu apă caldă şI căldură a Bucureştiului şI Constanţei. ELCEN are pierderi mari în ultimii ani, de la 345,5 milioane de lei în 2008 la 349 milioane de lei în 2009. Rezultatele pe 2010 nu au fost făcute publice. Concomitent, Elcen acumulase la finele anului trecut datorii totale de 460 milioane de lei. În acelaşi timp, are de recuperat circa 2 miliarde de lei de la RADET, fiind practic prinsă într-un blocaj financiar. Din cele doua miliarde 811 milioane de lei sunt datoria efectivă iar 1,1 miliarde de lei sunt penalizările.

De asemenea, Săndulescu a precizat că până în 2035 vor fi scoase din funcţiune centrale de 11.066 MW, adică 55% din total. "Până în 2035 vor fi scoase din funcţiune centrale de 11.066 MW, adică 55% din total”, a menţionat el.

Datele apar în proiectul noii strategii energetice pentru perioada 2011 - 2035, care va fi lansat miercuri în dezbatere publică pe site-ul ministerului, potrivit reprezentantului Ministerului Economiei.

×
Subiecte în articol: energie termocentrale