x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Termoelectrica, "perla" statului

Termoelectrica, "perla" statului

de Daniel Ionaşcu    |    18 Iul 2012   •   16:04

Uitati de Hidroelectrica, uitati de Romgaz: Termoelectrica este noua "perla" energetica a statului. Producatorul a raportat pe anul trecut un profit net de 1,597 miliarde de lei, fiind a doua cea mai profitabila companie din intreaga Romanie, dupa Petrom.

Dupa ce ani de zile Termoelectrica a fost aratata cu degetul drept "gaura neagra" a economiei, compania s-a dat de trei ori peste cap si s-a transformat in Fat-Frumos si a depasit la profit toti "baietii destepti", "regii asfaltului" si chiar Patriarhia.

Cu toate acestea, rezultatul companiei este unul pe "hartie", caci Termoelectrica a cedat active in contul datoriilor. Societatea de stat a cedat termocentrala Iernut catre Romgaz in contul unei datorii de 405 milioane de lei, aproximativ 95 milioane de euro, in baza unui memorandum de Guvern aprobat la finele anului 2010. Numai ca, potrivit evaluarii, termocentrala Iernut era estimata la 230 de milioane de euro iar, intre timp, datoria a trecut de 600 de milioane de lei.

Anterior, Guvernul elaborase o Hotarare de Guvern, dar a renuntat la plan si a facut un memorandum. Termocentrala Iernut are o capacitate de productie de 600 MW. Termoelectrica apare in cele mai recente date ale Fiscului, din martie 2012, cu o datorie de 185 milioane de lei la buget dar cu zero impozit pe profit si zero TVA.

Romgaz a cerut in nenumarate randuri centrala de la Iernut in contul datoriilor si a anuntat planuri pentru a-si construi o centrala electrica pentru a se integra vertical si a valorifica mai bine gazele extrase, exact cum a procedat Petrom construind o termocentrala la Brazi. Romgaz are ca obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale. Compania are peste 3.000 sonde de productie si 5.800 de angajati. Anul trecut, Romgaz a avut vanzari de 6,23 miliarde de lei si un profit net de 1,03 miliarde de lei.

Extragere de active

De asemenea, ministerul Economiei, a mai extras din Termoelectrica subsidiarele Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni, potrivit scrisorii de intentie convenite de autoritati cu FMI. Cele doua din urma vor fuziona cu minele viabile din Compania Nationala a Huilei (CNH) pentru a realiza Complexul Energetic Hunedoara. Acesta trebuie privatizat iar restul Termoelectricii va deveni istorie deoarece compania va fi lichidata in luna septembrie. Alte active care vor fi extrase din Termoelectrica vor fi integrate in Electrocentrale Group.

Elcen, privatizata in 2013

Concomitent, Elcen are de rezolvat problemele datoriilor avute de RADET Bucuresti si RADET Constanta. Acestea sunt in jurul a 2,2 miliarde de lei si au fost permanent motiv de fictiune si amenintari cu debransarea de la apa calda si energie termica. Din suma doar jumatate o reprezinta datoria propriu-zisa, iar restul sunt penalitati. Problema datoriilor trebuie rezolvata pana la finele lunii iulie, potrivit intelegerii cu FMI. O solutie agreata o constituie eliminarea penalitatilor, asa cum s-a realizat in cazul datoriilor avute de CFR Infrastructura catre furnizorii de electricitate. Elcen este cel mai mare producator de energie termica din tara si alimenteaza cu apa calda Bucurestiul si Constanta. Compania a raportat pentru 2011 un profit net de 106 milioane de lei la o cifra de afaceri de 2,18 miliarde de lei. Elcen trebuie privatizata la finele acestui an sau inceputul lui 2013.

×