Germania trebuie sa decida daca vrea ca zona Euro sa supravietuiasca sau sa piara, scrie The Telegraph. Pericolul unui “eurocutremur' - echivalentul unui colaps care sa faca falimentul Lehman Brothers din 2008 sa arate drept plicticos, nu este nici pe departe inlaturat, scrie publicatia. Potrivit sursei citate, liderii europeni nu stiu cum sa rezolve criza deoarece nu stiu ce vor. Ar trebui mentinuta zona euro impreuna, cu tot cu Grecia? Sau amenintarea de a da afara Atena ar trebui dusa la capat, cu riscul altor iesiri pana cand uniunea monetara sa fie redusa doar la zona franco-germana?
La aceasta intrebare enorma, doar Germania poate raspunde, iar pana nu va exista un raspuns clar, haosul va continua.
Americanii sI englezii vor ca nentii sa cotizeze
SUA sI Marea Britanie continua sa preseze Berlinul pentru a extinde Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) de la 440 miliarde de euro la un trilion de euro. Si, concomitent sa finanteze din banii sai aceasta crestere. De asemenea, se cere intens ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa nu mai continue achizitia de titluri de stat. Din vara pana acum, BCE a cumparat obligatiuni de 200 de miliarde de euro, pentru a tempera costurile cu dobanzile de imprumut. Motivul: banii tipariti nu sunt niciodata solutia, trebuie bani reali. Aceasta cale inseamna pregatirea pentru eliminarea Greciei sI Portugaliei din zona euro, sI posibil a altor membri.
In final, si Italia va fi data afara din zona euro
Va insemna stabilizarea Italiei, dar in final s-ar ajunge tot la iesirea acesteia din euro, cu o datorie de 2,2 trilioane de euro. Decat o solutie bazata pe tiparirea de bani, Germania ar trebui sa se incline la presiunea pietelor sI sa micsoreze zona euro.
In ciuda euforiei legate de ultimele decizii din Italia sI Grecia, apare o alta problema: Spania, a patra economie a zonei euro. Datoria sa e mult mai mica, doar 65% din produsul intern brut. Sectorul sau bancar, desi expus pietei imobiliare in colaps din tara, are expunere mare in America Latina, unde lucrurile merg chiar bine. In plus, tara a avut excedent bugetar, evitand excesele Italiei sI falsurile bugetare ale Greciei. Totusi, datele care arata o incetinire a economiei iberice au provocat panica in ceea ce priveste abilitatea sa de a-si reduce deficitele.
In final, totul se va reduce la cum va dori Germania sa arate zona euro, pentru ca este singurul stat de pe “batranul continent' cu reala putere fiscala. Insa va trebui sa se decida acum, conchide The Telegraph.