x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Timişoara: Concediu forţat şi şomaj

Timişoara: Concediu forţat şi şomaj

de Mircea Opris    |    05 Noi 2008   •   00:00
Timişoara: Concediu forţat şi şomaj

Mai multe companii care au peste 1.000 de angajaţi iau în calcul scoaterea în concediu pe perioade limitate a unora dintre muncitori. Au apărut şi cazuri radicale, în care firme cu probleme financiare acute, vor da afară o parte din angajaţi. Acestea sunt primele semne că unele companii timişene au de suferit direct de pe urma crizei economice mondiale.



Personalul timişorean angajat la fabricile concernului german Continental, ar putea avea un concediu prelungit în perioada sărbătorilor de iarnă, după ce managerii holdingului au constatat o scădere drastică a vânzărilor produselor. Măsura va fi luată de patronat pentru a face faţă crizei economice şi scăderii activităţii în industria auto.
"Am configurat programe suplimentare de reducere a costurilor. De exemplu, în Automotive Group vom reduce personalul extern în regim outsourcing, vom ţine cont de orele lucrate până în prezent şi vom prelungi concediul de sărbători. Investiţiile care nu sunt absolut necesare vor fi amânate pentru moment", a declarat Karl-Thomas Neumann, directorul Comitetului Executiv Continental AG. În primele nouă luni, concernul a
înregistrat o creştere a vânzărilor cu 60,6%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Această creştere a rezultat ca urmare a achiziţiei Siemens VDO. Variaţiile de curs valutar au avut un efect de compensare.
Timişoara este principala locaţie unde Continental a investit în România, aici fiind prezentă prin diviziile Continental Automotive, ContiTech, dar şi prin preluarea fabricii timişorene a Siemens VDO. Tot la Timişoara, unde există mai multe companii multinaţionale din domeniul accesoriilor auto, fabrica DURA Automotive Romania SRL a concernului multinaţional DURA a redus şi ea activitatea la aproape 50%. Semne de scădere a ritmului şi cel mai posibil de trimitere a unora dintre angajaţi în concediu au apărut şi la fabrica Eybl Automotive din Deta.

ŞI-A IPOTECAT PROPRIA CASĂ
Grupul Izometal-Confort, un conglomerat de firme din domeniul construcţiilor, media şi sport, cunoscut pentru faptul că are aproape 3.000 de angajaţi a început deja disponibilizarea oamenilor. Acţionar majoritar al unui număr de 20 de companii, a căror cifră de afaceri în 2007 a fost de peste 200 de milioane de euro, Georgică Cornu are mari probleme în faţa băncilor, datorită creditelor contractate. În primă fază, la una dintre investiţiile de peste un milion de euro, un supermarket din Caransebeş, au fost puşi pe liber jumătate dintre angajaţi. Ulterior, au fost închise trei ziare ale grupului atât la Timişoara cât şi la Drobeta Turnu-Severin, mai mulţi angajaţi fiind nevoiţi să plece sau să intre în şomaj. Criza s-a resimiţit şi prin întârzieri la plata salariilor, la majoritatea firmelor din grup, fie ele din Timişoara, Arad sau Drobeta Turnu-Severin.

SPORTUL AFECTAT

Patronatul grupului Izometal – Confort a retras şi finanţarea celor două echipe de handbal pe care le susţinea, dintre care Politehnica Timişoara, care juca în prima ligă. Mai mult, preşedintele grupului de firme este hotărât să retragă şi finanţarea echipei de fotbal CFR Timişoara, echipă care ocupă locul 3 în Liga II, la nici şase luni de când a preluat clubul. În ultimele săptămâni acesta  a făcut publice problemele firmelor sale şi prăbuşirea care va urma. "O firmă mare nu poate să funcţioneze fără credite. Acum, piaţa e blocată. Criza financiară mă afectează foarte mult. Partea de comerţ este blocată, mai cu seamă că produsele noastre se adresează domeniilor imobiliare. Am ipoteci în bănci de 7 milioane de euro şi nu pot să obţin 1 leu. Practic, nu mai pot să-mi finanţez activitatea. Eu am 2.500 de angajaţi şi pot intra în incapacitate de plată. Până şi casa în care locuiesc este ipotecată din cauza împrumuturilor bancare", a declarat acesta.
Campion al contractelor cu statul, omul de afaceri Georgică Cornu, care este şi preşedinte al Camerei de Comerţ Timişoara, resimte din plin problemele. El a anunţat că la firmele sale urmează disponibilizarea a peste 400 de persoane. Unul dintre efectele crizei este restructurarea activităţilor. "O să încerc să-mi decontez mai repede lucrările. Am de încasat 20 de milioane de euro. Urmează apoi restructurarea activităţii. Până în decembrie, o să disponibilizez aproximativ 400 de persoane", a mai declarat Cornu.

×
Subiecte în articol: economic timisoara