x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Titei - Petrom, in cursa costurilor mici

Titei - Petrom, in cursa costurilor mici

de Adrian N. Ionescu    |    31 Mar 2006   •   00:00
Titei - Petrom, in cursa costurilor mici

Austriecii de la OMV sunt nemultumiti ca un baril produs de Petrom costa dublu fata de alti producatori de titei de aceeasi calitate. Werner Ladwein, responsabilul Petrom din domeniu, spune ca nu e vorba de cheltuielile de personal.

Jurnalul National: Pe piata neoficiala a informatiilor petroliere exista perceptia ca OMV intentioneaza sa scoata, cat mai repede, cantitati cat mai mari de petrol si gaze si apoi vom mai vedea...
Werner Ladwein: Nu are nici un sens asa ceva. Dimpotriva, am venit aici pentru ca, pastrand proportiile, am observat in Romania similitudini cu ceea ce s-a intamplat in Austria si in alte parti: campurile cu rezerve sunt batrane, "mature". Anul acesta productia de titei si gaze ar urma sa fie la cel mai scazut nivel pe curba declinului, dar cu tehnologia si planificarea potrivite poti opri declinul si schimba alura curbei in sens ascendent.

Nu este cam lenta schimbarea? Anul acesta, investitiile au fost sub asteptari si ati renuntat la proiecte de 40 de milioane de euro.
Nu poti face nimic corect fara planuri corecte. Am redus investitiile in proiecte concepute dupa cercetari mai vechi. Am introdus acum tehnologia de cercetare seismica 3D, pentru ca suntem interesati sa stabilizam productia, sa crestem rata de inlocuire a rezervelor vechi de la circa 10% la 70% pana in 2010 si sa sporim eficienta activitatilor. Asta nu inseamna ca dorim sa epuizam resursele, ci dimpotriva.

Iar solutia problemei consta intr-o explorare potrivita, intr-un management potrivit al rezervelor si intr-o exploatare eficienta. Acum, un baril de echivalent petrol (bep) ne costa in medie 13 dolari, in timp ce pe altii productia din campuri similare ii costa circa 6 dolari. Si nu e vorba de cheltuielile cu personalul. Calitatea intretinerii, a serviciilor legate de productie nu este in toate cazurile corespunzatoare costului lor. Nu poti baga in sonde 100 de milioane de dolari si sa scoti numai 40.

Am investit 20 de milioane de euro in explorare anul trecut. Anul acesta vom investi pana la 100 de milioane, inclusiv in campurile din Kazahstan, si alte 200 de milioane de euro in productie numai in Romania.

In strainatate

Cat va produce Petrom in Kazahstan?
Obiectivul nostru este ca sa producem zilnic circa 30.000 bep, pana in 2010, din care circa 35% petrol. Avem insa planuri pentru intreaga zona caspica, in care vom actiona impreuna cu OMV, in majoritatea cazurilor.

Sa revenim in Romania, totusi. Exista si aici rezerve potentiale la care nu s-a ajuns. Avem zacaminte batrane, dar putem creste rata de inlocuire. Tehnologiile noi de explorare nu folosesc doar la descoperirea de noi rezerve, asa cum ne propunem in noile perimetre concesionate, in zona Craiova si in Maramures, ci si in relocarea mai buna a unor puturi.

Din totalul rezervelor Grupului OMV, cat reprezinta miliardul de barili auditat al Petrom?
Peste 71% din rezervele dovedite, nu din cele probabile, dar trebuie precizat ca auditul despre care vorbiti a fost facut cu datele de productie. A fost nu un audit, ci o evaluare, pentru noi nu a fost un audit independent.

Prospectiuni

Care este adancimea medie de la care Petrom extrage titeiul si gazele si la cat va creste aceasta intr-un viitor previzibil?
Raspunsul cel mai corect este ca adancimea nu este cel mai important indicator. Mai importanta este geologia sondei, spre exemplu. Extragem de la o adancime medie intre 1.200 si 1.500 de metri si vom ajunge in jurul a 2.000 de metri. Este o chestiune de timp si de planificare corecta.

Una din tintele strategice anuntate ale Petrom este sa devina una din cele 5 companii europene care vand cel mai ieftin carburantii...
Trebuie precizat ca este vorba de preturi inaintea aplicarii taxelor, a caror pondere depaseste 50% din pretul final.

Intrebarea este daca luati in considerare, in sfarsit, faptul ca resursele exploatate "acasa" sunt mai ieftine decat cele aduse de oriunde altundeva?
Totul trebuie bine chibzuit. Daca ai planuri bune, obtii si rezultate bune. Mai intai controlam eficienta productiei de titei, facem un management al rezervelor performant, oprim declinul productiei si sporim rezervele.

COSTURI
"Un baril de echivalent petrol ne costa in medie 13 dolari, in timp ce pe altii, productia din campuri similare ii costa circa 6 dolari. Si nu e vorba de cheltuielile cu personalul. Calitatea intretinerii, a serviciilor legate de productie nu este in toate cazurile corespunzatoare costului lor. Nu poti baga in sonde 100 de milioane de dolari si sa scoti numai 40"

ZESTRE
"Rezervele dovedite ale Petrom reprezinta peste 71% din rezervele grupului OMV. Dar trebuie precizat ca auditul despre care vorbiti a fost facut cu datele de productie"

PRODUCTIE
"Campurile cu rezerve sunt batrane, «mature». Anul acesta, productia de titei si gaze a Petrom ar urma sa fie la cel mai scazut nivel din ultimii ani. Cu tehnologia si planificarea potrivite poti opri declinul si schimba alura curbei in sens ascendent" - Werner Ladwein, director explorare si productie Petrom
×
Subiecte în articol: economic petrom productie