Absorbţia fondurilor europene este un domeniu în care România nu-şi poate depăşi condiţia de corigent, deşi fiecare Guvern care a trecut pe la Palatul Victoria a promis marea cu sarea. În total, România a pierdut 3,2 miliarde de euro din banii alocaţi pentru perioada de programare 2007-2013, potrivit datelor oficiale. Cu toate că autorităţile se plâng că ne lipsesc specialiştii în domeniu, renunţăm foarte uşor şi la cei pe care îi avem. Un exemplu este desfiinţarea de la 1 aprilie a Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT).
CNDIPT a fost înfiinţat ca instituţie publică având personalitate juridică, subordonată Ministerului Educaţiei şi Cercetării. El a devenit ulterior organism intermediar (OI) pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane-POSDRU, derulat în perioada 2007-2013 şi al cărui obiectiv a fost dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii. Alături de instituţiile aflate în subordinea autorităţilor de management din cadrul ministerelor, cei de la CNDIPT s-au ocupat de verificările economico-financiare, inclusiv de cele antifraudă.
La această oră suntem în situaţia în care nu avem niciun răspuns de nicăieri în ceea ce priveşte activitatea noastră viitoare. Am depus memorii la Parlament, Guvern şi la Ministerul Fondurilor Europene şi aşteptăm să ni se spună ce vom face. Ioniţă Constantin, ofiţer de verificare a proiectelor finanţate
Joaca de-a alba-neagra cu angajaţii
Cei 36 de angajaţi din cadrul CNDIPT vor fi trimişi în şomaj de la 1 aprilie, după ce vor finaliza ultimele raportări pentru încheierea exerciţiului financiar al Programului POSDRU. Acest program a fost însă înlocuit în exerciţiul financiar 2014-2020 cu Programul Operaţional Capital Uman (POCU) care urmărește integrarea nevoilor de dezvoltare a resurselor umane în ansamblul programelor și politicilor publice ale României. Angajaţii au început demersurile pe lângă ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi Autoritatea de Management a POCU pentru a fi preluaţi în cadrul noului program în luna noiembrie a anului trecut, iar pe data de 8 decembrie li s-a comunicat că, potrivit unui proiect de ordonanţă pregătit de Guvern, vor fi preluaţi de Ministerul Fondurilor Europene. Acesta nu a mai fost adoptat, iar Guvernul s-a schimbat. La începutul lunii februarie li s-a comunicat că nu vor mai fi preluaţi de MFE, ci de Organismul Intermediar POCU din cadrul Ministerului Educaţiei. Situaţia se schimbă însă radical în această lună când pe data de 20 martie au fost înştiinţaţi că nu vor mai fi preluaţi de nicio structură.
Curricule şcolare făcute de neprofesionişti
Deşi sunt oameni cu experienţă în derularea programelor cu finanţare europeană, unii dintre ei primind la recomandarea Autorităţii de Audit şi atribuţii pe linia verificărilor antifraudă, se pare că nimeni nu mai este interesat să folosească experienţa lor. „O variantă vehiculată ar fi să ne pună să facem programe şcolare pentru învăţământul profesional şi tehnic, dar noi aici suntem ingineri, jurişti, economişti şi nu avem nicio calificare să facem curricule şcolare”, ne-a declarat Ioniţă Constantin.
CNDIPT a fost responsabil în cadrul POSDRU cu gestionarea a 922 de contracte de finanţare
Guvernul susţine că România are nevoie de o nouă abordare, de o nouă filozofie de a se raporta la fondurile europene şi se va concentra în acest an pe soluţii şi mecanisme de simplificare pentru atragerea de fonduri europene. În teorie, ca de obicei, stăm bine.