x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transelectrica luptă cu Ministerul Economiei pentru banii din listarea a 15% din companie

Transelectrica luptă cu Ministerul Economiei pentru banii din listarea a 15% din companie

26 Noi 2010   •   16:21

“Încercăm să «deturnăm», între ghilimele, o parte din cele 15% din acţiuni spre investiţii. Am vrea şi 99% din acest procent, dar mai trebuie să discutăm cu ministerul”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Gheorgheni, judeţul Harghita, directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.

 Prezent la conferinţă, Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a afirmat că sumele care vor fi atrase din listarea la bursă a unor pachete de acţiuni de la companii precum Transelectrica sau Transgaz (TGN) sunt necesare atât companiilor, cât şi bugetului de stat.

 Gal a spus că bugetul de investiţii previzionat pentru anul viitor este de 251 milioane de lei, fonduri care vor fi folosite pentru modernizarea sistemului energetic. Investiţiile vor fi finanţate atât din surse proprii ale companiei, cât şi din surse atrase. În 2010, bugetul de investiţii ale Transelectrica este de circa 385 milioane lei. Ambele valori prezentate sunt mai mici faţă de cele estimate iniţial de Transelectrica.

“Ministerul zice că are nevoie de bani la buget, însă este nevoie şi de bani pentru investiţii pentru Transelectrica, dar vom găsi acel echilibru să împăcăm ambele nevoi. Scopul nostru este să valorificăm aceste acţiuni la un preţ cât mai mare”, a spus Stafie.

 El a adăugat că România ar putea exporta energie în regiune, şi a sugerat că proiectul cablului electric submarin România-Turcia ar trebui “repus pe tapet”. Proiectul se află în discuţii oficiale de mai mulţi ani, fără să fie însă luată vreo măsură concretă privind derularea investiţiei.

Ministerul Economiei deţine 73,69% din acţiunile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea alţi 13,5%. Restul de 12,81% din titluri sunt listate la bursă.

Compania a inaugurat oficial o staţie electrică de transformare, la Gheorgheni, în urma unei investiţii de 36 milioane lei.
×