x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transelectrica păstrează tradiţia “experţilor” de partid

Transelectrica păstrează tradiţia “experţilor” de partid

de Daniel Ionaşcu    |    14 Mar 2013   •   16:00
Transelectrica păstrează tradiţia “experţilor” de partid
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Compania de stat a schimbat cinci conduceri executive şi două consilii de supraveghere în ultimii doi ani
După ce a criticat dur de pe bancile Opoziţiei practica PDL de a propuneîn fruntea Transelectrica tot felul de consilieri sau persoane fără legătură cu energia, coaliţia de guvernare face fix acelaşi lucru. După Gheorghe Seculici – fost vicepremier şi socrul lui Gheorghe Falcă de la Arad, Adrian Vevera – fost consilier pe probleme de securitate al lui Emil Boc şi Silviu Mănăstire – consilier personal pentru fostul ministru al Economiei Lucian Bode şi absolvent de liceu teologic, lista de “experţi” este îmbogăţită rapid. Şi asta în ciuda faptului că România şi-a asumat la nivel european să asigure independenţa transportatorilor de electricitate şi gaze.

Astăzi se află pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) componenţa unui nou Consiliu de Supraveghere, după ce un alt consiliu provizoriu fusese numit acum câteva luni, când la conducerea Ministerului Economiei se afla Daniel Chiţoiu, actual ministru de Finanţe. Mai mult, transportatorul naţional de electricitate trebuie să-şi aleagă manageri privaţi conform Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corporativă, iar Guvernul a tot promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) reformarea societăţilor de stat pentru a elimina influenţa politică.

Lista lui Niţă
Propunerile Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) au fost publicate pe site-ul Transelectrica. Aceştia sunt: Eduard Bachide, Gabriel Andronache, Andrei Petrişor Maioreanu, Marin Petre şi Radu Puchiu. Dacă n-aţi auzit de ei, staţi liniştiţi, căci nu sunteţi singurii. Aceştia sunt în principal consilieri şi n-au aproape nici o legătură cu energia.
Bachide este director de cabinet în Ministerul Apărării Naţionale din decembrie 2012, iar în perioada august-decembrie a anului trecut a fost şef de cabinet la Ministerul Administraţiei şi Internelor, scrie Hotnews. În perioada 2009-2012 a fost consilier PSD. Andronache este consilier al lui Constantin Niţă, ministrul Energiei. A terminat Academia de Poliţie, şi în perioada 1997-2008 a fost cadru militar. Maioreanu este singurul cu o experienţă în energie, fiind inginer specialist în cadrul Hidroelectrica. Concomitent este vicepreşedinte PSD Gorj. Marin Petre este de o lună consilier la Romarm, companie din subordinea Ministerului Economiei, dirijând anterior şi investiţiile din Poşta Română. În fine, Radu Puchiu este consilier pe probleme de IT al premierului Victor Ponta.
Întrebat recent de situaţia de la Transelectrica, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a spus că “actualul Consiliu de Supraveghere nu a văzut că, anul trecut, peste 200 de angajaţi ai Transelectrica au mers în deplasări în străinătate. Au fost peste 400 de astfel de deplasări”.

Provizoratul etern...
Precedentul Consiliu de Supraveghere fusese numit în noiembrie şi era compus din: Lucian Isar – fost ministru pentru Mediul de Afaceri, anterior fost şef al Trezoreriei la Bancpost; Petrişor Artopolescu – fost şef la Microsoft şi secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, implicat într-un scandal de furt intelectual, după cum după cum prezintă  Agenţia.org; Adrian Costin – director în Autoritatea Vămilor; Dumitru Pârvulescu – fost secretar general adjunct în Ministerul Economiei, implicat într-un dosar de luare de mită; Gabriel Gheorghe Gheorghe – fost comisar la Garda Financiară Sibiu şi Dan Voiculescu – fost administrator al producătorului de ulei Argus Constanţa. În fine, aici a mai fost prezent şi Radu Bugică – ce a ocupat anterior funcţia de director pentru ţara noastră al fondului de investiţii SigmaBleyzer. Bugică este acum propunerea Fondului Proprietatea pentru noul Consiliu de Supraveghere. Cum se argumentau numirile? “Schimbările au fost făcute pentru a asigura o mai bună coordonare a activităţilor în vederea creşterii eficienţei acestora”, potrivit unui comunicat trimis în noiembrie de Transelectrica Bursei de Valori Bucureşti.

... şi schimbarea continuă

În februarie, Consiliul de Supraveghere a decis schimbarea directorului general Andrei Benghea-Mălăieş cu Ştefan Gheorghe, care a ocupat până acum funcţia de director general interimar la Hidroelectrica, Ştefan Gheorghe, unde fusese numit în vara anului. Tot atunci fusese numit şi în Consiliul de Administraţie al Transelectrica.
Transelectrica a mai schimbat o dată conducerea executivă şi în luna octombrie 2012: Andrei Gabriel Benghea-Mălăieş l-a înlocuit pe Marius Mateescu pentru a fi director provizoriu până la desemnarea noilor manageri privaţi. Potrivit propriului CV, postat pe site-ul Transelectrica, el şi-a luat Bacalaureatul după ce a terminat facultatea. Astfel, în document apare că el în perioada 1999-2004 a făcut Colegiul Naţional “Emanoil Gojdu” din Oradea, în timp ce între 1999 şi 2003 el a studiat economia în engleză la ASE Bucureşti. Anterior, el a mai fost membru în consiliile de administraţie sau adunările generale ale acţionarilor de la CFR, Loteria Naţională, Imprimeria Naţională şi Româniafilm. De asemenea, a fost directorul de cabinet al lui Sebastian Vlădescu în perioada iunie 2006 – martie 2007.
Mateescu însuşi a preluat frâiele Transelectrica în mai 2012 de la Octavian Lohan – şeful Dispeceratului Energetic Naţional. Acesta din urmă l-a succedat pe Horia Hăhăianu în februarie 2012, după ce premierul de la acea dată, Mihai Răzvan Ungureanu, a cerut revocarea sa pentru proastă comunicare privind resursele de energie disponibile. Presa a scris că Mateescu era mâna dreaptă a lui Hăhăianu. Când Hăhăianu a fost adus, în 2009, la conducerea Teletrans, filiala de comunicaţii al Transelectrica, el l-a adus pe Mateescu pe un post de director tehnic. Când Hăhăianu a ajuns în fotoliul de conducere al transportatorului de energie, Mateescu a fost numit director de investiţii.
Jurnalul Naţional a solicitat în dese rânduri Ministerului Economiei să facă publice concluziile rapoartelor de control ale instituţiei la Transelectrica.


Update: Fostul director Microsoft şi secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor susţine că nu este implicat în niciun scandal de furt intelectual, dar că numele său a fost adus în discuţie de-a lungul timpului doar pentru a fi denigrat.
"Pentru informarea dumneavoastră, de mai bine de 12 ani de zile!, indivizi de joasă speţă răspândesc fel de fel de afirmaţii mizerabile la adresa familiei mele. Acest lucru nu înseamnă că sunt şi adevărate, nu înseamnă că suntem implicaţi într-un scandal ! Dar se încearcă să fim târâţi în mocirlă. Am primit până în primăvara anului trecut, înainte de preluarea funcţiei de Secretar de Stat, sms-uri şi telefoane mizerabile. Atenţie, după cum probabil ştiţi, aceste lucruri sunt înregistrate la operatorii de telefonie mobilă şi prin urmare afirmaţia mea poate fi probată! În 2010, la comandă, s-a scris chiar o carte, ‘Microsoft Îngerul Păzitor’, în două volume, inclusiv în limba engleză, distribuită gratuit la toţi şefii de structuri din MAI numai şi numai pentru a face rău", arată Artopolescu.
El a mai precizat că nu a fost citat în cazul Omnis Grup vs RSC SRL, nu a depus niciodată mărturie şi nu a fost membru în Corpul Experţilor Publici. De asemenea, Artopolescu spune că nu a susţinut niciodată că aplicaţia ISIS.Net ar fi copiată după Navision, un soft deţinut de către Microsoft. În ceea ce priveşte acuzaţia din "Caţavencii" că este "ofiţer acoperit în structurile de securitate vechi şi noi ale statului", fostul secretar de stat spune că nu este adevărată.


×
Subiecte în articol: Transelectrica