x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Transelectrica, sugrumată de "băieţii deştepţi" din energia verde

Transelectrica, sugrumată de "băieţii deştepţi" din energia verde

de Daniel Ionaşcu    |    06 Sep 2011   •   12:36
Transelectrica, sugrumată de "băieţii deştepţi" din energia verde

Transelectrica temporizeaza acordarea de avize pentru proiectele eoliene dupa ce proiectele de construire de ferme eoliene au depasit 30.000 MW, aproape dublu fata de capacitatea instalata in tot sistemul energetic romanesc, iar acest fapt obliga compania la investitii foarte costisitoare.

Horia Hahaianu, directorul general al societatii, a declarat ca in acest moment Transelectrica “este mai drastica' in acordarea de avize, din cauza unui “val exagerat de mare al cererilor'. “Situatia este ca-n bancul cu depasirea granitelor tarii. Am incetinit aceste aprobari si am devenit mai drastici. In acest moment cadrul legal nu ne permite sa oprim cererile, dar vrem sa le oprim', a spus el in cadrul unei conferinte de presa organizate cu ocazia implinirii a 5 ani de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a companiei.
“Investitorii seriosi vin spre final, momentan nu avem decat un singur caz functional, nu cred ca toate proiectele se vor finaliza', a continuat el. Bulgarii si-au dat deja seama de pericolul transplantarii unei cantitati mari de eoliene si au inceput sa blocheze “revolutia verde'.
Potrivit estimarilor Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, din care fac parte dezvoltatori de proiecte eoliene, banci, comercianti de energie, firme de consultanta si avocatura, capacitatea instalata de productie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfarsitul acestui an la 1.000 MW, dublu fata de nivelul din decembrie 2010. Transelectrica estimeaza ca in 2015 sa o sa fie instalati 3.000 MW in ferme eoliene in tara noastra. O alta problema o constituie faptul ca tot folosind din ce in ce mai multa energie eoliana, care este mult mai scumpa, in final se ajunge ca atat consumatorii casnici, cat si companiile sa plateasca mai mult pentru curentul electric. Oamenii simpli vor fi arsi la buzunar, in vreme ce companiile vor avea costuri mai mari si vor pierde din competitivitate. Din cauza certificatelor verzi, Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE) ar putea majora tarifele la curent electric in acest an cu 3-4%.
Potrivit unor surse din conducerea Transelectrica, numai intarirea liniilor din Dobrogea costa compania de stat peste 200 de milioane de euro. “Intai vin samsarii, apoi vin intermediarii, abia apoi vin investitorii', a declarat o sursa din conducerea companiei. Alta persoana a comparat investitiile cu “mutarea unui munte cu spatele'.
Potrivit site-ului Ministerului Economiei, acum Transelectrica deruleaza investitii de 742,12 milioane de lei. Aceste investitii foarte mari au afectat profitul companiei in ultimii doi ani, din moment ce aceasta a trebuit sa se imprumute pentru a le realiza iar devalorizarea leului sI dobanzile mari au muscat permanent din rezultatele financiare. Transelectrica a avut in 2010 un profit net de doar 9,9 milioane de lei, dupa ce in 2009 era de 6,1 milioane de lei iar in 2008 era de 41,9 milioane de lei.
In 2007, profitul net era de 52 de milioane de lei in vreme ce in 2006 inregistra un rezultat pozitiv de 277 milioane de lei. Pentru acest an companie estima in buget un profit brut de 42 milioane de lei, insa la jumatatea anului deja realizase un profit net de 176,63 milioane de lei.
Ba chiar aceste investitii sunt exact motivul pentru care compania a cerut ministerului Economiei, principalul sau actionar, ca pe langa vanzarea a 15% din actiunile sale sa fie operata sI o majorare de capital de 12%, astfel incat banii sa ramana in societate pentru investitii. Romania s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) sa vanda pe bursa cate 15% din Transelectrica sI Transgaz prin oferta secundara, 9,84% din Petrom sI sa listeze 15% din Romgaz sI cate 10% din Hidroelectrica sI Nuclearelectrica. Insa directorul Hahaianu spunea in luna iunie ca pe langa cei 15% sa fie scos la vanzare in acelasi timp sI un pachet aditional de 12%. Pana la aceasta data nu s-a luat vreo hotarare. “Managementul nu a luat o decizie in privinta celor 12%. Se fac analize. Daca se va lua, majorarea se va face cu protectia tuturor investitorilor', a spus el azi.

Morile de vant toaca profitul Hidroelectrica

O alta problema cu energia verde este ca aceasta trebuie preluata cu prioritate in sistem, potrivit legislatiei in vigoare. Problemele vin insa cand sistemul energetic trebuie echilibrat din cauza ca vantul nu mai bate dar e nevoie rapid de energie. O alta companie de stat, Hidroelectrica este deja afectata de morile de vant deoarece este mult mai usor sa deschizi barajele pentru a produce necesarul de energie in sistem decat sa pornesti o intreaga termocentrala. Acum cateva luni, Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei Ion Ariton, critica Dispecerul Energetic National, aflat in subordinea Transelectrica, ca a folosit prea multa apa pentru echilibrarea sistemului. “In lunile martie si aprilie, Dispecerul energetic national a folosit foarte multa apa pentru echilibrarea sistemului. Daca ar fi sa le dau o nota, ar fi 5,5-6', declara Serban in data de 19 mai. Hidroelectrica si-a bugetat pentru acest an un profit net de doar 60 de milioane de lei de cinci ori mai mic decat cel inregistrat anul trecut, respectiv 292,3 milioane de lei.

Tudor Serban spunea atunci ca din profiturile unor companii ca Hidroelectrica au fost planificate plati de pensii sI salarii iar premierul Emil Boc s-ar putea sa nu fie foarte fericit daca Hidroelectrica nu realizeaza sI in acest an un profit mare. Constantin Trihenea, directorul Hidroelectrica, spunea la acea data ca hidraulicitatea este diferita cu aproape 40% fata de anul trecut. Pe romaneste, nu ploua iar rezervele din lacuri nu permit aceeasi performanta.

Ofertele secundare pentru Transelectrica sI Transgaz s-ar putea amana pentru 2012

Vanzarea pe bursa a pachetelor suplimentare de cate 15% din Transelectrica sau Transgaz s-ar putea sa nu fie realizate in acest an. Desi autoritatile incearca sa realizeze aceste operatiuni in termen, timpul avut la dispozitie este matematic prea putin pentru a realiza asta.
“Realist vorbind, nu cred (ca Transelectrica si Transgaz vor derula ofertele secundare - n.r.). Oficiul Participatiilor Statului face tot posibilul sa fie anul acesta', a afirmat Cazana. El a spus azi ca institutia pe care o conduce estimeaza ca la inceputul saptamanii viitoare va lansa anuntul pentru selectarea firmei care va intermedia listarea la BVB pachetului de 15% din titlurile Transelectrica, iar firma va fi selectata in octombrie.

×