x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Directorul general Transgaz va semna ordinul pentru începerea lucrările la gazoductul Tuzla - Podișor

Directorul general Transgaz va semna ordinul pentru începerea lucrările la gazoductul Tuzla - Podișor

de Adrian Stoica    |    13 Iun 2023   •   07:54
Directorul general Transgaz va semna ordinul pentru începerea lucrările la gazoductul Tuzla - Podișor

Ordinul de începere a lucrărilor pentru conducta de transport gaze naturale pe direcţia Tuzla - Podişor va fi dat vineri, într-o ceremonie care se va desfășura la Palatul Victoria. Acesta va fi semnat de Ion Sterian, directorul general al companie Transgaz,  el declarând că este „un moment foarte important pentru România, e un moment istoric care este așteptat de prea mult timp”.

Gazoductul, cu o lungime de peste 300 de kilometri și va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podişor, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul naţional de transport şi să ajungă astfel la operatorii economici şi la gospodăriile din localităţile racordate la sistem.

Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic şi Coridorul Vertical din care face parte şi conducta BRUA.

Pe data de 16 martie, companiile Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat declarația privind încheierea contractelor de rezervare de capacitate de intrare ieșire-ieșire din SNT în punctul Tuzla, penultimul pas pentru exploatarea gazelor din perimetrul Deep Neptun.

Valoarea actuală estimată a proiectului este de aproximativ 478 milioane de euro (cu TVA). Pentru această investiție strategică Transgaz a depus o aplicație de finanțare nerambursabilă din Fondul de Modernizare împreună cu alte 5 proiecte de infrastructură pentru transportul gazelor naturale

Recent, Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a aprobat și confirmat investiții de 1,1 miliarde de euro în energie în Romania. Pe lângă investițiile prioritare în reegenerabile și retele, BEI recomanda pentru finanțare din bani europeni și conducta de gaze Tuzla-Podișor.

 

 

×